Als ik de hond meeneem

Zaterdagochtend, drie minuten voor tien.

Overal om me heen rennen kinderen rond.

Elke ouder die ik zie, sleept rond met een enorme tas.

Er wordt druk getoeterd en met elke seconde die voorbij gaat, raak ik meer gefrustreerd.

Het is namelijk zaterdagochtend op het parkeerterrein bij de sportvelden. Nog drie minuten en dan begint mijn eigen sportles, maar ik kan die verdraaide auto he-le-maal nergens kwijt. Zelfs niet dubbel of ergens op de stoep.

Uiteindelijk is het bijna tien over tien als ik in een ongelukkige bocht een gaatje zie waar ‘ie wel in de weg staat, maar waarvan ik vind dat het wel kan. Soms moet je de vooroordelen over je auto gewoon bevestigen toch?

Gelukkig heeft de groep ‘mijn’ plek heel lief vrijgehouden en kan ik zo inschuiven bij het lekkerste uurtje van de week.

Na afloop drinken we nog even een koppie thee in het zonnetje.

We kletsen dan over hele spannende dingen als: hoe gaat het met de kippen in de tuin? Of: knapt je knie alweer een beetje op van die blessure? Deze week voegen we daaraan toe: waarom was je nou zo laat, Maaike?

Dus ik leg uit van dat gezeik met al die kinderen en ouders en auto’s en op een gegeven moment zegt er eentje iets grappigs. Toevallig ook de oplossing voor mijn probleem, maar grappig omdat het zo typerend is voor hoe wij mensen communiceren.

Ze zegt dit: volgende keer moet je […], daar is op de één of andere manier altijd plek; ik zet ‘m daar vaak neer als ik de hond meeneem.

Was dus de gouden tip, want er is daar inderdaad altijd plek.

Maar de formulering is ook heel interessant. Want wat doet die hond daar ineens?

Inhoudelijk totaal irrelevante informatie; voor haar boodschap doet die hond er absoluut niet toe.

Maar tóch zegt ze het erbij. Uit zichzelf.

Deze momenten, waarop mensen onbewust en ‘ongevraagd’ praten, zijn buitengewoon waardevol voor jou.

Waarom?

Omdat ze je heel veel vertellen over iemands belevingswereld. Juist het feit dat die hond erbij wordt gehaald zonder dat iemand daar aanleiding toe geeft, zegt alles over haar innerlijke beleving.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze van zichzelf alleen met de auto ‘mag’ als de hond mee gaat. Dat ze zichzelf lui vindt als ze in haar eentje in de auto stapt en nu denkt dat wij datzelfde van haar vinden als ze er niet bij vertelt dat het voor de hond is.

Of dit exact is wat er bij haar speelt, dat weet je nooit (behalve als je het gaat vragen), maar je weet wel dát er iets is wat haar aanzet om het erbij te vertellen.

Van alle dingen die ze had kunnen zeggen en alle dingen die ze juist niet had hoeven zeggen.. uit die oneindige wereld aan opties kiest ze precies deze formulering.

We weten dat woordkeuze een proces is dat plaatsvindt in ons brein. Onbewust, zeker, maar er gaat wel degelijk een proces vooraf aan de woorden die we uitspreken (of opschrijven).

In dat proces worden belangen afgewogen, redenen overdacht, opties bekeken en op basis van wat wij als spreker besluiten, gaat onze mond aan de gang met praten.

En ik zei het al eerder: daar heb jij enorm veel aan. Je krijgt een uniek inkijkje in de ‘binnenkant’ van jouw gesprekspartner en je komt erachter wat ze écht drijft.

Wil je ze iets verkopen? Dan zijn dit de haakjes waar je jouw aanbod op kunt hangen.

Wil je ze enthousiasmeren voor een verandering? Dan kun je inspelen op de motivatie die je hier vindt.

Wil je ze om hulp vragen? Dan zit hierin verborgen hoe je ze ‘aan’ kunt zetten.

Tot nu toe heb ik één probleem voor het gemak even overgeslagen: hoe krijg je jezelf in vredesnaam nou zover dat dit soort dingen je gaan opvallen?

Want het vereist zeker dat je op een totaal andere manier naar anderen gaat luisteren en dat je helemaal opnieuw moet leren analyseren wat je van de ander krijgt.

De oplossing daarvoor zal je niet enorm verbazen, dat kunnen wij je leren!

In onze jaaropleiding (die begin juni start) ontwikkel je precies die vaardigheden die je nodig hebt om dit te gaan kunnen.

  1. Je leert om te beginnen waar je nou precies naar moet luisteren; hoe kom je er snel achter welke informatie cruciaal is.
  2. Je leert daarnaast ook om die informatie te analyseren; wat is er allemaal te vinden in die onbewaakte momenten.
  3. En natuurlijk leer je vervolgens ook om iets met je vondsten te doen; hoe stuur je het gesprek verder die kant op en/of hoe pas je jouw verhaal aan op dat wat je hebt gevonden.

Dat klinkt misschien als veel, maar gelukkig is het een jaaropleiding en heb je tijd genoeg ;)

Begin juni gaan we weer van start met een mooie groep, je bent van harte welkom om je aan te sluiten.

Je vindt alle informatie over de opleiding op onze website

klik hier om naar de site te gaan >>>

maar natuurlijk kun je ook altijd even bellen of mailen als je een gerichte vraag hebt.