Over ons

Business NLP is een methode die succes veroorzaakt

Het merendeel van alle leidinggevenden zit op de huidige positie, omdat ze de beste werknemer zijn.
De beste verkoper wordt degene die het verkoopteam gaat leiden.
De beste planner krijgt de leiding over de afdeling ‘events’.

In eerste instantie werkt dat heel lekker: de leidinggevende heeft door zijn expertise al snel een zeker natuurlijk overwicht en het huidige team weet hoe goed ‘ie presteert, waardoor ze veel sturing accepteren. Na een wat langere tijd blijkt echter dat het toch niet zo top gaat. Door veranderingen in de bezetting weet niet iedereen meer dat de leidinggevende heel goed was in het werk dat het team nu moet doen.
En, nog belangrijker, die leidinggevende heeft nooit geleerd hoe dat werkt – mensen aansturen.
Hoe ga je om met een ongemotiveerd iemand, weet hij veel?!
Wat doe je als iemand structureel kwalitatief onvoldoende werk inlevert, geen idee!
De talenten binnenboord houden en laten floreren, is dat überhaupt iets dat een manager kan doen??

Het feit dat de meeste leidinggevenden niet opgeleid zijn in het primaire vak dat ze doen, namelijk leidinggeven, levert een hoop stress en frustraties op. Niet alleen bij de persoon zelf, maar ook bij de lagen onder ‘m en de mensen erboven. Ze zijn niet in staat échte impact te realiseren en rommelen maar wat in de marge. Daar raken hun mensen niet gemotiveerd van, en zelf worden ze er ook niet echt vrolijk van. Want natuurlijk merken ze zelf ook wel dat ze niet voor elkaar krijgen wat ze eigenlijk zouden moeten doen.

Om deze grote groep leidinggevenden te helpen, om ze op te leiden in de kennis, vaardigheden en persoonlijkheid die ze zó hard nodig hebben in hun werk, hebben we ruim twintig jaar geleden de opleidingen ontworpen.

Enkele studenten uit onze beginjaren

Wout Dijkshoorn, technisch directeur @ ILW Vastgoed Management

1998 - Mede door de inspirerende wijze van doceren heeft de PBC opleiding mij bewust gemaakt van mijn kwaliteiten die ik met behulp van de aangereikte stof verder ga ontwikkelen.

Geert-Jan Verwiel

1998 - Het lijkt een training, het voelt als een school, het is bewustwording voor jezelf met anderen! Om PBC-er  te worden, zul je vooral de confrontatie met jezelf durven aan te gaan. Inspiratie krijg je genoeg, als je dat wil!

Jan van den Bos

1998 - Deze training is voor mij bijzonder verrijkend en heeft mij toegang gegeven tot veel hulpbronnen in mij. Tevens is er behoorlijk veel theoretische kennis op een fijne manier praktisch toepasbaar gemaakt. Ik kan het een ieder, en uiteraard ook alle bedrijven, die het goede met zichzelf voorhebben van harte aanbevelen.

Gijsbert Verweij, 37 jaar

2000 - Ik ben heel enthousiast over de training aangezien ik hiermee mijn eigen gedrag en houding beter kan controleren en beïnvloeden, maar ook veel bewuster ben geworden van de impact ervan. De indruk die het ‘juiste’ gebruik van taal op me heeft gemaakt is enorm. Ik ben me zelden bewust geweest wat de impact kan zijn van bepaalde manieren van vragen stellen.

Ronald Koppelman, 32 jaar, algemeen directeur @ Ring! Telecom BV

1999 - Als je alle verkooptrainingen al hebt gedaan is dit een training die je leven en je verkoop- en leidinggevende capaciteiten echt gaan veranderen. Ik ben er elke keer met plezier naartoe gegaan, omdat na elke module er weer nieuwe en andere kwaliteiten in mij naar boven kwamen.

Dick van der Meulen, senior consultant @ AON

2000 - Deze training geeft inzicht in jezelf en jouw verbeterpunten. Belangrijk is dat de training je helpt dit in korte tijd te verbeteren. Op een plezierige manier. Kortom: één van de weinige trainingen waar je echt wat aan hebt in de rest van jouw leven.

Meer reviews lezen?

De geboorte van de academy

We spoelen de band even terug naar het jaar 1983.

Jan heeft al een paar jaar zijn eigen cafetaria en maakt daar lange en zware dagen. In het begin ging dat nog wel, maar inmiddels komen de fysieke klachten steeds meer om de hoek kijken.
Op een gegeven moment loopt de emmer helemaal over – tegenwoordig zouden we dat een burn-out noemen, maar toen bestond dat nog niet – en besluit Jan de zaak te verkopen om van zijn gezondheid te redden wat er te redden valt.
Omdat de reguliere medische wetenschap geen oplossingen meer kan bieden, komt ‘ie als vanzelf in de alternatieve geneeswijzen terecht. Nu is daar nog een heleboel experimenteel en de snelste manier om te ontdekken of er wat bruikbaars inzit, is om zelf de opleidingen te volgen en zo alles te leren. Het duurt niet heel lang voordat Jan holistisch therapeut is en zichzelf grotendeels weer op de rit heeft. Hij begint zijn eigen praktijk om ook anderen op dezelfde manier te kunnen helpen.

Een paar jaar later is Jan hier in het Westland een gevestigde naam en op een gegeven moment krijgt hij van een bedrijf in één week zes verschillende mensen op intake. Deze zes mensen werken op dezelfde afdeling en hebben vreemd genoeg allemaal dezelfde soort klachten: demotivatie, frustratie en irritatie.
De daaropvolgende maandag is Jan maar eens met de directeur, een goede vriend, gaan praten. Hij vertelde hem dat de werknemers niet ziek waren, maar dat het bedrijf ziek was. Het management bleek niet in staat de boodschap van de directeur op zo’n manier te vertalen dat de mensen op de werkvloer er enthousiast van werden en dat ze het begrepen. De vertaling van de managers riep eigenlijk alleen maar weerstand, irritatie en zelfs sabotage op.

Na met enkele managers gesproken te hebben, adviseerde hij de directeur om éérst de managers te laten trainen door een gespecialiseerd instituut. Hoewel de directeur graag wilde dat Jan de training verzorgde, kon dat niet: Jan had immers gewoon zijn praktijk en die zat al erg vol. Om van het gezeur af te zijn, spraken ze af dat Jan in ieder geval een offerte zou opstellen. Zijn idee was om die dan twee keer zo duur te maken, dan zou die directeur vast wel voor een ander kiezen. Dat moest ook wel, want met vijf dagen praktijk, elke twee weken een weekend training geven en kleine kindjes was het nu eigenlijk al te druk.

Natuurlijk mislukte dit plannetje en accepteerde de directeur Jans offerte zonder zelfs maar de moeite te nemen om ‘m te lezen.

Aan het einde van het traject liet de directeur zien dat het ziekteverzuim zich had genormaliseerd (het was eerst ruim 19%!) naar 3,2% en dat die verandering alleen al ervoor had gezorgd dat hij na vier weken al break-even was met het traject! Die directeur sprak daarover met z’n vrienden op de Rotary en dat leidde ertoe dat Jan niet langer full time therapeut kon zijn en zijn bedrijf moest ombouwen naar een trainingsinstituut.

Kees Dudink, 39 jaar, manager

2001 - De PBC is buitengewoon nuttig voor iedereen die zich realiseert dat hij het grootste deel van zijn tijd met communicatie bezig is en dat het grootste deel van het resultaat van zijn inspanningen door die communicatie wordt bepaald. Voor mij heeft deze training op dit gebied een constante stroom van eyeopeners opgeleverd.

Margot Gossink, 26 jaar, personeelsadviseur @ Waterschap Groot Salland

2003 - Ik heb enorm genoten!! Ik heb gelachen, ben boos geweest, heb gehuild en het was niet vrijblijvend. Maar het was allemaal de moeite waard. Het heeft ervoor gezorgd dat ik in persoonlijkheid enorm gegroeid ben. Bedankt!

Miriam van der Loo, 35 jaar, manager V&G @ Brocacef Holding

2003 - Deze training heeft mij zo verrijkt, dat ik mij niet meer kan voorstellen hoe ik zou functioneren zonder.

Armand Frenken, 34 jaar, financieel manager @ Oberthur BV

2002 - De beste investering in mijn persoonlijke ontwikkeling tot nu toe; een onovertroffen score op het gebied van rendement en terugverdien termijn!

Paul Verschoor, 55 jaar, hogeschooldocent @ Haagse Hoge school

2002 - Bent u ook zo’n manager die besluiten neemt op basis van degene die wint met de beste argumenten? Volg de PBC.

George Klein, 42 jaar, directeur @ TV Support

2002 - Het is een enorme verrijking te weten dat non verbaal gedrag en taalgebruik zo veel meer communiceert dan woorden. Dit inzicht gun ik ieder mens op deze wereld!

Meer reviews lezen?

De opleidingen

In eerste instantie blijft Jans werkwijze hetzelfde als toen hij nog therapeut was: elk project begint met een intakegesprek, waarna Jan bepaalt wat er precies aan de hand is en op basis daarvan zet hij een traject in elkaar dat speciaal gebouwd is om het specifieke probleem van het bedrijf op te lossen.
Dat was gedeeltelijk omdat deze manier van werken zijn nut had bewezen in de praktijk, maar ook grotendeels omdat we zo de oplossing precies op maat kunnen maken voor het probleem. De klant betaalt dan niet voor dingen die niet nodig zijn en Jan kan de tijd die hij heeft benutten om aan de slag te gaan met het daadwerkelijke probleem.

Een veel gehoorde verkoopbelofte – ook vandaag de dag nog – is de suggestie dat je fundamentele persoonlijke groei en beklijvende veranderingen kunt realiseren zonder dat daar een inspanning tegenover staat. Alsof je van aanwezig zijn op drie trainingsdagen ineens een wezenlijk ander mens wordt..
Terwijl we eigenlijk allemaal beter weten: hoe groter de reikwijdte van de verandering is, hoe meer tijd en energie je er in zal moeten steken. Dat hoeft allemaal geen decennia te duren, maar veranderen met effect, vraagt altijd een zekere investering (in tijd, energie, focus en aandacht) van de student.

Toch bleek na een paar verschillende klussen bij uiteenlopende bedrijven, dat leidinggevenden wel degelijk tegen dezelfde thema’s aanlopen. En wanneer alle studenten dezelfde issues hebben, zouden ze dan niet nog meer kunnen leren van een opleiding waarin ze mensen-zoals-zij uit andere branches tegenkomen?
Dat was zo ongeveer de geboorte van de jaaropleidingen.
Nou ja, van het idee dan, want zet ‘m maar eens in elkaar: een opleiding die zowel de generieke problemen van leidinggevenden oplost, als voldoende tijd ingeruimd heeft om elk van de deelnemers hun persoonlijke groeistappen te laten maken..

Bijkomend probleem was het feit dat de grondleggers van NLP niet zo’n haast hadden met het opzetten van de business-variant. Van origine is NLP een geneeswijze en daarom bevat het programma veel elementen die je als therapeut goed kunt gebruiken – maar waar je als leidinggevende bijzonder weinig aan hebt.
Om dat gat te vullen was Jan al een tijdje bezig ze aan te sporen ‘business NLP’ te ontwikkelen (toen Jan de verschillende NLP-trainingen deed, was de stroming nog zo klein dat dit alleen bij de grondleggers zelf kon 🙂 ), maar het wilde nog niet helemaal lukken.
Dat kan iets te maken hebben met de snelle toename in populariteit die NLP ineens heeft gekregen; een bestaande training geven aan zalen met 300 betalende studenten erin was aantrekkelijker dan veel (onbetaalde) tijd steken in het maken van een nieuwe set trainingen.

Dit samen leidde ertoe dat Jan besloot de trainingen dan maar zelf helemaal in elkaar te zetten.
En aldus geschiedde.

Wij werken samen met onder meer:

Fast forward naar 2011

Kleine kindjes worden groot en in 2011 haalt Jans zoon – Joris – na zes jaar keihard leren – zijn vwo-diploma. De arme jongen is ‘helemaal klaar met school’ en besluit eerst maar eens van de zomer te gaan genieten. Zo half september is die zomer dan toch voorbij en op een goede dag vraagt Jan zich af wat Joris nu eigenlijk van plan is met het komende schooljaar. Joris heeft geen idee en dus besluiten ze dat hij dan voorlopig mee komt helpen op de zaak, daar is nog genoeg te doen tot hij weet wat hij wil doen.
Dat voorlopig wordt twee jaar meedraaien en na die twee jaar is de studiekeuze dan toch gemaakt: bedrijfskunde in Rotterdam.

Natuurlijk is het fijn als kinderen vrijwillig gaan studeren, maar dat laat Jan wel met een bezettingsprobleem achter.
Gelukkig heeft ‘ie nog een dochter, dus dan die maar overhalen..

Die dochter combineert een voltijd master Neerlandistiek met een zaterdag- en invalbaantje bij een bakker en hier en daar wat bijles aan scholieren. Dus daar hoeft niet per se nóg een baantje bij. Maar iemand moest in ieder geval de administratie komen doen en in ruil voor een cursus-boekhouden-op-kosten-van-het-werk wil Maaike wel een poging wagen.
Zoals dat hoort bij een studie, liep de originele planning enorm in de soep, waardoor de scriptie een schooljaar later werd geschreven. Dat had dan weer als voordeel dat ze meer tijd had om Jan te helpen met allerlei andere werkzaamheden.

Toen uiteindelijk de hele studie afgerond was, bleek dat bloed toch kruipt waar het niet gaan kan en het ging kriebelen om bij de Academy te blijven.
Zeker toen het originele carrièreplan – luchtverkeersleider worden – onhaalbaar bleek.
Na een mooie zomer zonder studie, met weinig werk en veel feestjes was de kogel door de kerk: wanneer Jan met pensioen gaat, neemt Maaike de zaak over.

Die beslissing maakt dat er heel veel werk in het verschiet ligt, want nu moet Maaike ineens worden opgeleid tot opvolger en uiteindelijk in staat zijn het door Jan opgezette vakgebied klaar te maken voor de komende 40 jaar (of iets meer, even afhankelijk van het pensioen-idee uit Den Haag..).

Esther Rouhard, 41 jaar, trainer

2011 - Ik ben vreselijk blij met de beslissing die ik heb genomen om de training te volgen. Wat de training voor mij zo bijzonder maakt is Jan. De manier van trainen is heel confronterend en gaat zo diep. Ik ben me bewust van de betekenis van alles wat iemand zegt (dat daar een betekenis achter zit). Deze training is voor iedereen die inzicht in zichzelf wil en diepgang in communicatie.

Hilde van Gestel, 40 jaar, projectmanager @ Rabobank Nederland

2009 - De combinatie van theorie met praktijk is uniek. Het vele oefenen met medecursisten en trainers/begeleiders maakt dat het geleerde echt beklijft. Het is een combinatie van NLP en communicatie met als extra de praktische invulling daarvan. Het brengt inzicht in jezelf en in anderen, waardoor jouw communicatie verbetert en je ook als persoon groeit en meer zelfvertrouwen krijgt.

Heidi Raetsen, 47 jaar, HR manager @ Micro electronics

2011 - Het unieke aan deze training is dat je naast kennis en kunde, vooral een persoonlijke ontwikkeling doormaakt. Hierdoor ben ik in staat om bewuste keuzes te maken. Het mooiste cadeau dat ik ooit aan mezelf gegeven heb!

André Groeneveld, 36 jaar, commercieel directeur @ Mooij Verf

2005 - Richting leidinggevenden zeker aan te bevelen, want deze training geeft je inzicht in modellen om anderen echt mee te helpen, in plaats van elke keer oplossingen aandragen.

David van der Weele, 39 jaar, business controller @ Rabobank Hilvarenbeek-Oisterwijk

2010 - Het unieke aan de training is dat ik gewezen ben op en vervolgens geleerd heb om op een nieuwe manier naar mijn omgeving en mijzelf te kijken. Deze ‘kijk’ heeft mij vervolgens geleerd om meer te genieten en beter mijn doelen te realiseren. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is voor mij geen tegelwijsheid meer.

Aldo Zwijgers, 40 jaar, senior medewerker pensioenfonds @ Brocacef Holding

2005 - De PBC heeft mijn ogen geopend op gebied van communicatie en dat wat ik geleerd heb, zal ik nimmer meer kunnen ontkennen en blijven gebruiken op zakelijk gebied.

Meer reviews lezen?
2016: ons twintigjarig bestaan!

Voor de rekenaars onder ons – vanaf 1986 is het inderdaad dertig jaar, maar we tellen vanaf het moment dat
Jan niet langer therapeut was en we écht full time opleidingen organiseren.

In die twintig (of dertig..) jaar hebben we bijna vierhonderd mensen opgeleid, waarvan een hartverwarmend groot deel met enige regelmaat nog laat weten hoe het ze vergaat. Dit gegeven, en het feit dat we wel zin hadden in een goed feestje, maakte dat we besloten eens goed uit te pakken om dit met zo veel mogelijk mensen te vieren. We vonden de perfecte locatie voor een mooie dag in Kasteel Duurstede en gelukkig wilde de zon meewerken, waardoor het hele programma buiten kon plaatsvinden. Zoals je hierboven kunt zien, was het een prachtige dag op een fantastische locatie.

Anoniem, 40 jaar

2018 - Deze opleiding is life changing! Het geeft je een nieuw fundament en je krijgt veel meer keuzen, waardoor je rijker wordt. Ik vond het af en toe moeilijk dat je altijd feedback krijgt. Mooi vond ik de persoonlijke benadering en de professionaliteit van Jan en Maaike, waardoor ik voor mijzelf persoonlijke groei en inzicht kon krijgen.

Harry de Jonge, 53 jaar, fiscaal jurist @ NNO Accountants en belastingadviseurs

2011 - Ik zou deze opleiding aanbevelen vanwege de betrokkenheid qua interactie trainer/cursist en ook de cursisten onderling. Je krijgt zeer gerichte feedback en ondersteuning in jouw persoonlijke ontwikkeling. Slogan: ‘als je niet wil veranderen, kom dan niet.’

Erwin Schwartz, 41 jaar, directeur operations @ The Brown Paper Company

2012 - Het unieke van de opleiding is de combinatie van vaardigheden leren en jezelf ontwikkelen. Kunnen ontwikkelen in een oordeelloze omgeving en onder professionele begeleiding.

Tom Schot, 34 jaar, directeur @ Fred Schot Zeilmakerij

2014 - Als je echt wil groeien, dan heb je lef nodig. Als je het lef hebt om deze opleiding te volgen, dan is groei van jezelf bijna vanzelfsprekend.

Rory Bertram, 30 jaar, directeur @ Finley

2013 - Bijzonder is de mix tussen kennis vergaren, trainen en coaching krijgen en dat dit uiteindelijk tot onbewust gedrag is getransformeerd.

Robin Smees, 24 jaar

2012 - Deze opleiding heeft mij als mens veranderd. Ik kom voor mezelf op nu! Thanks Jan!

Meer reviews lezen?

De laatste jaren staan daarom in het teken van de grote herschrijfshow. Al het materiaal wordt aangepast aan de hedendaagse student (hi millennial 😉 ) en die stelt wat andere eisen dan de student van vroeger. Hoewel dat natuurlijk enorm veel tijd kost, is het wel een hele mooie manier om de stof nog beter op elkaar aan te laten sluiten en nogmaals helemaal van voren naar achteren in elkaar te passen. Voor Maaike is het een goede leerschool, want om iets te herschrijven moet je het helemaal snappen – anders wordt het niets. Ook voor Jan is het een fijne bezigheid, want hij heeft nu de gelegenheid om al die ‘dat wil ik er nog eens in verwerken’- dingen ook daadwerkelijk een plekje te geven.

Wat zo’n duik in de theorie en in onze geschiedenis ook oplevert, is de terugkeer van een heleboel mooie herinneringen en ervaringen van vroeger. Veel studenten uit onze beginjaren spreken we nog regelmatig, of ze sturen af en toe een nieuw iemand in, of ze komen weer langs wanneer ze even vastlopen. En door die contacten, kunnen wij mooi observeren hoe ze door het leven gaan en beleven we aan de zijlijn allerlei gave dingen mee.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de geboorte van het bedrijf een vrij onorthodoxe geweest en zo zijn er nog veel meer mooie verhalen die we nu samen weer allemaal terugvinden. De ervaringen van onze studenten hebben we zo veel mogelijk ruimte willen geven, omdat zij uiteindelijk degenen zijn die bepalen of we het goed gedaan hebben. Door de jaren heen horen we steeds weer terug dat onze aanpak een bijzondere is en dat – hoewel het even werken is om er te komen – het leven vanuit onze principes een heel relaxt en succesvol leven is, zo eentje waar je van kunt genieten :).

Wil je meer weten of ben je nieuwsgierig geworden en heb je nog vragen?
Kom een keertje langs!
Wij vinden het altijd leuk als er fijne mensen op bezoek komen.

Ik kom graag een keertje langs
Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies