MC De magie van criteria

Verbaas jij je ook regelmatig omdat mensen zo anders reageren als jij?

Lopen veel van jouw gesprekken stroef en heb je het idee dat je vaak langs elkaar heen praat? Je bereidt je goed voor, je weet wat je wil zeggen en waar het over moet gaan, maar vlak na de start van het gesprek heb je het gevoel dat je die ander alweer kwijt bent en het lukt je maar niet om dat contact weer te herstellen.

Of je wil iemand ergens van overtuigen, maar het maakt eigenlijk niet uit waarvan dan, want je lijkt toch iedere keer precies die dingen te zeggen waardoor ze afhaken in plaats van juist enthousiast worden. Het lijkt soms wel alsof je een aangeboren talent hebt om precies de verkeerde dingen te zeggen. Als er een vak zou bestaan dat overtuigen van het tegenovergestelde zou heten, zouden ze jou vragen als eerste hoogleraar.

Eigenlijk is het heel gek dat je steeds dit soort reacties krijgt, want de rest van de tijd heb je een prima verstandhouding met de ander, alleen op de cruciale momenten krijg je ze steevast zover dat ze afdwalen en afhaken.

Op dat soort momenten zou je wel wat inzicht kunnen gebruiken in datgene wat die ander écht belangrijk vindt, zodat je jouw argumenten aan kunt passen aan wat ze graag willen horen. Niet dat je ineens liegt natuurlijk, maar dat je in plaats van de details die je nu bespreekt, de elementen van jouw voorstel uitlicht die ze wél belangrijk vinden. Op zo’n manier dat die ander met veel plezier met jouw idee mee kan gaan en er oprecht enthousiast over is, omdat het aansluit bij wat zij graag willen bereiken.

“Het is helemaal niet zo moeilijk om mensen soepel en snel aan te sturen, zo lang je maar weet wat voor dingen ze graag willen horen.”

– Jan en Maaike –

Inhoud van de masterclass

Deze dag staat in het teken van criteria: ‘woorden die aangeven wat iemand belangrijk vindt’. Nu zijn die worden op zich niet zo enorm magisch, de bizarre kracht ligt ‘m in de ongelooflijke hoeveelheid onderwerpen waar iemands belangrijkste criterium een rol speelt. Elke keuze die gemaakt wordt, wordt gemaakt op basis van het al dan niet voldoen aan beoogde criteria. Erachter kunnen komen wat iemands criteria zijn, levert je een schat aan informatie op die alleen maar onderschat kan worden. Daarom besteden we een deel van de dag aan de theorie: wat zijn het, hoe werken ze, hoe kom je er achter, wat kun je er dan mee, etc.; maar vrij snel zullen we de overstap maken naar de praktijk: hoe kun jij ermee aan de slag?

Agenda
 • 10.30u – Inloop en ontvangst
 • 11.00u – Opening en introductie
 • 12.30u – lunch
 • 13.00u – Alles over criteria
 • 14.30u – korte pauze
 • 14.45u – Wat kun je met criteria en hoe doe je dat?
 • 16.00u – korte pauze
 • 16.15u – Hoe zit het bij jou?
 • 18.00u – diner
 • 19.00u – Evalueren, napraten en netwerken
 • We werken met kleine groepen van maximaal 10 deelnemers, zodat jij zeker weet dat je de aandacht krijgt die je verdient.
 • Omdat wij ook wel eens ergens staan waarvan we denken oh god, nee toch, is dit het?! mag je bij ons kosteloos afhaken. Geef voor de lunch aan dat je het toch niets vindt en we hebben het nergens meer over. En natuurlijk mag je nog best een boterhammetje mee-eten 😉
 • Alle theorie die we op de dag bespreken, staat ook in de hand-out. Zo hoef je geen aantekeningen te maken en kun je al jouw aandacht op de masterclass richten.

Jan & Maaike

‘Het is niet te overschatten hoe invloedrijk criteria zijn. Daarom is het ook snel dat men onderschat hoe ontzettend veel effectiever en efficiënter je kunt functioneren wanneer je leert werken met criteria!’

Deze masterclass is voor mensen die met mensen samenwerken en willen weten wat er in hen omgaat. Meer inzicht in criteria en hun enorme reikwijdte levert je niet alleen veel tijdwinst voor jezelf op, maar stelt je ook in staat anderen veel gemakkelijker (bij) te sturen of te overtuigen. Daarom is deze masterclass geschikt voor mensen die daadwerkelijk positieve invloed op hun omgeving willen hebben.

Het belangrijkste doel van deze masterclass is dat jij aan het einde van de dag weet wat criteria zijn, wat ze allemaal beïnvloeden en hoe jij optimaal gebruik kunt maken van dit krachtige gereedschap in jouw aansturing – van anderen, maar zeker ook van jezelf.

Ik wil me aanmelden

Edgar van den Bos, 58 jaar, senior business controller @ Brocacef Holding

De wijze van interactie en begeleiding is professioneel en leerzaam. De trainer is deskundig, hij speelt goed in op vragen en hij is verduidelijkend.

Anoniem

Zorgvuldig, inspirerend en gehele dag naast oefeningen met voorbeelden inzicht krijgen in criteria.

Claudia Tjan, 51 jaar, hotelmanager @ Gooiland

Een prettige en duidelijke manier van lesgeven en heel fijn dat er ook een dosis humor in zit.

Anoniem, 61 jaar, senior functioneel specialist

Een fijne masterclass die duidelijk was vormgegeven. De trainer geeft de groep goed leiding en/of sturing en toont interesse in de persoon.

Meer reviews lezen?

Praktische informatie

De masterclass begint om 11.00u en vanaf 10.30u staat de koffie klaar. Wij zijn er natuurlijk al eerder, dus als er per ongeluk geen file stond en jij dacht van wel kun je gewoon naar binnen lopen. Het programma duurt tot ongeveer 18.00u, waarna we de dag afsluiten met een gezellig diner. Kun je zelf kiezen of je vroeg weg wil, of liever pas na de files aansluit.
Vanzelfsprekend is eten en drinken gedurende de dag inbegrepen. Heb je dieetwensen of allergieën? Laat het op tijd weten, dan kunnen we er rekening mee houden. Ook krijg je van ons een hand-out met alle besproken theorie er in, dus je hoeft niet als een gek mee te schrijven en kunt gewoon lekker opletten.
Masterclasses vinden plaats op onze eigen trainingslocatie (Gildestraat 215, 2671 BW Naaldwijk), waar we geen last hebben van slappe koffie, oude koekjes, tegenvallende broodjes, vreemde buffetten, of strenge pauzetijden. Je kunt er ook nog eens gratis parkeren, dus dat maakt het helemaal mooi.

PS: sommige autonavigaties snappen niet helemaal waar ze je heen moeten sturen, dus we raden je aan om op Google Maps te navigeren. Als je daar zoekt op ‘Business NLP Academy’, kom je zo goed als voor de deur uit.
Verdwalen kan altijd. Bel ons gewoon even, grote kans dat we weten waar je staat.

 • nog te plannen
 • maximaal 10 deelnemers
 • van 11u tot 20u
 • rond 18u gaan we eten
 • je kunt daarna blijven om na te praten
 • eten en drinken is gewoon inbegrepen
 • hand-out, kladblok en pen krijg je ook van ons
 • 295,- excl. btw
 • Gildestraat 215
  2671 BW Naaldwijk
Ik wil me aanmelden

Nog niet overtuigd? Klik hier als je twijfelt.

Vergelijkbare masterclasses

Gevoelige snaren

We hebben het allemaal wel eens: iemand zegt iets tegen je en ineens ontplof je helemaal – eigenlijk snap je zelf ook niet zo goed waarom, maar het gebeurt wel. Op het moment zelf voelt het heel terecht, maar later kom je toch tot de conclusie dat je overdreven reageerde. Deze masterclass gaat over de veroorzakers van zo’n reactie: gevoelige snaren. Waar komen ze vandaan en hoe kun je ze ontspannen.

Oriënteren
Paradigmashift

Jouw paradigma is jouw hele zienswijze en die maakt dat je op een bepaalde manier naar de wereld kijkt. Heel handig, want daardoor hoef je niet elke situatie opnieuw in te schatten. Alleen jammer dat die zienswijze soms niet helemaal mee ontwikkelt met de wereld om je heen. Op deze dag leer je hoe je jouw paradigma kunt veranderen, zodat ‘ie weer doet wat je wil: jouw leven makkelijker maken.

Oriënteren
Overtuigen in 90 seconden

Wanneer je wil dat mensen overtuigd raken van jouw idee of product, is het aan jou om ze te enthousiasmeren. Mensen luisteren alleen naar anderen die ze vertrouwen, dus je moet eerst zorgen dat ze je als ‘vriend’ zien en niet als ‘vijand’. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Helemaal niet ingewikkeld, maar het luistert wel nauw – daarom oefenen er vandaag lekker veel mee.

Oriënteren

Wij werken samen met onder meer:

Biografie

Ruim twintig jaar geleden richtte vader Jan het bedrijf op en begon hij met het opleiden en coachen van professionals in het bedrijfsleven. Het voornaamste probleem dat zijn klanten hadden, was het feit dat elke leidinggevende weliswaar vakinhoudelijk enorm goed geschoold is, maar dat zij nauwelijks worden opgeleid in het daadwerkelijk aansturen van anderen en het beïnvloeden van groepsprocessen.

Zo’n vijftien jaar later kwam zoon Joris het bedrijf versterken na het behalen van zijn vwo-diploma. Toen hij na een paar jaar ging studeren en zich in het studentenleven stortte, stapte dochter Maaike in de zaak. In eerste instantie vooral om de administratie te doen, want met een studie Neerlandistiek en een baantje bij de bakker had ze het druk genoeg.

Toch bleek dat bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een paar maanden rondgelopen te hebben, begon het te kriebelen om meer dingen te gaan doen. Inmiddels zijn we drie jaar verder en bereiden Jan en Maaike zich voor op de aanstaande machtsovername 🙂

De geboorte en groei naar vandaag …
Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies