PBC Crash Course

Heb jij ook steeds vaker het idee dat je vroeger meer met de PBC kon dan tegenwoordig?

Heb je het idee dat je vlak na de PBC meer gebruik maakte van alle dingen die je in de opleiding geleerd hebt?
Of merk je dat je steeds minder goed weet hoe bijvoorbeeld het Metamodel voor de Taal ook alweer werkt?

Het is inmiddels een tijdje geleden dat je de opleiding hebt gevolgd, en zoals dat gaat met alle dingen waar je niet ‘automatisch’ tijd aan besteedt: de informatie zakt in een zeker tempo weg. Natuurlijk heb je er destijds veel van opgestoken en de technieken die lekker bij je passen op zo’n manier geïncorporeerd dat ze nu gewoon bij je horen, maar juist die dingen die wat moeilijker gingen (de dingen waar je dus nog veel groei in kunt halen), die raken sneller buiten bereik.

Misschien heb je jezelf ook wel al een aantal keer voorgenomen de syllabus nog eens goed door te nemen om alles weer even op te frissen en om sommige dingen (opnieuw) te gaan oefenen, maar in de praktijk is het toch een stuk lastiger om dat in jouw agenda te passen dan gedacht. Ook niet zo gek: je werkt de hele dag al hard en aan het einde van die dag wil je gewoon lekker op de bank netflixen / met de kindjes leuke dingen doen / met jouw partner een wijntje drinken en de dag bespreken / vul zelf maar in wat van toepassing is :).

Het vervelende daar aan is alleen wel dat je ergens weet dat je (toch weer!) minder geweldig presteert dan je zou kunnen. Aan de ene kant zijn er al die dingen die zo’n stuk beter gaan dan voorheen, maar de andere kant blijft knagen; je hebt nu eenmaal de ervaring dat het niveau nog hoger kan liggen en dat er nóg meer mogelijk is. Je merkt dat je minder tevreden bent en wordt met jouw eigen performance, omdat je het gevoel hebt dat je het ergens laat liggen.

“Doordat iedereen de opleiding al eens gevolgd heeft en weet hoe het werkt, kunnen we enorm veel sneller door naar de kern en daar mooie groeistappen maken.”

– Jan en Maaike –

Voorkom dat je terugvalt naar jouw oude niveau.

Je kunt twee dingen doen. Je kunt dit langzame verwateren van de opleiding accepteren, of je kunt ervoor kiezen het tij te keren.
Studenten die het langzaam laten verwateren, gaan naarmate de tijd vordert de stof steeds minder gebruiken. Ze hebben het gevoel de essentie wel te begrijpen, maar ze weten niet meer hoe het precies zat en hierdoor voelen ze zich niet langer zeker in het gebruik van juist die onderdelen van de stof waarmee ze hun functioneren kunnen verbeteren.

Zorg ervoor dat je nog succesvoller wordt.

Een aantal studenten hebben het probleem in de gaten en ondernemen actie om ervoor te zorgen dat ze wel blijven groeien en ontwikkelen.
Want hoe tof zou het zijn als je met relatief heel weinig inspanning ineens een sprong vooruit zou maken? Dat je familie, vriend en vijand kunt verrassen met alles dat je weer weet en kunt. En dat jij zelf net zo opgewekt en trots rond kunt lopen als je deed vlak na het examen. Dat je spontane feedback krijgt, van mensen die dat helemaal niet hoeven doen, over hoe positief verbaasd ze zijn over jouw acties. Dat de dingen die je je voorneemt ook daadwerkelijk gebeuren en dat jij stiekem zelf ook een beetje staat de kijken van hoe makkelijk je dat gelukt is.

Daar doe je het toch voor.

Dus, neem zelf de touwtjes in handen en gedraag je als een succesvolle en verantwoordelijke PBC’er die er zelf voor zorgt dat het fantastisch blijft gaan.

 • We werken met kleine groepen van maximaal 10 deelnemers, zodat jij zeker weet dat je de aandacht krijgt die je verdient.
 • Je kunt altijd de eerste dag vrijblijvend proberen en als je het niets vindt, mag je kosteloos stoppen.
 • We maken het programma op basis van jouw doelen. Niet andersom.
Wil je dat wij je helpen de PBC weer helemaal paraat te hebben?

Omdat je niet de enige bent die dit zo ervaart, hebben we een korte maar grondige opfriscursus gemaakt.
De PBC is een omvangrijke opleiding die veel tijd en inspanning vraagt en het is niet altijd nodig die hele investering opnieuw te doen, alleen maar om alles weer op te halen.
Dat maakt dat de PBC Crash Course slechts zes dagen duurt.
Geen intervisie, geen huiswerk, geen examen; gewoon in zes dagen alle materie herhalen.
Jullie zijn al bekend met de stof en dat scheelt een heleboel tijd in het behandelen van de theorie, waardoor we snel door kunnen met oefenen en aan de slag kunnen met jouw persoonlijke doelen en valkuilen.

Zoals je van ons gewend bent, streven we er altijd naar tijdens de dagen een gezonde mix van effectiviteit, efficiëntie, humor en gezelligheid te maken.

Het maakt niet uit of je de opleiding lang geleden hebt afgerond, of dat je pas een jaartje geleden bent afgestudeerd: jij formuleert jouw doelen en we zorgen er samen voor dat je die aan het einde bereikt hebt.

Ik wil me aanmelden

Jan & Maaike

What you don’t use, you will lose!

Eén van de belangrijkste motto’s van de opleiding en eentje die steeds zijn waarheid bewijst. De dingen die je niet zo veel gebruikt, heb je ook op een gegeven moment niet meer paraat wanneer je ze ineens wél nodig hebt. Zonde!

Op hoofdlijnen ziet het programma er zo uit:

Dag 1. Kerndriehoek / PBC-Gesprek, nulmeting / Doelen formuleren / Non verbaal
Dag 2. Ankeren / Basis communicatievaardigheden / PBC-Gesprek / IJken en kalibreren / State control
Dag 3. Metamodel v/d Taal / PBC-Gesprek / Structuur van meningen / Disneystrategie / Criteria / Herkaderen
Dag 4. Hindernissen en hulpbronnen / Toegangssignalen / Motiveren en demotiveren / PBC-Gesprek / Strategieën / Chunking
Dag 5. Timemanagement / Overtuigingen / Vermogen overbrengen / Conflictoplossing / PBC-Gesprek
Dag 6. Programma op basis van de studenten / Afsluitend diner

Voor wie is de PBC Crash Course?

Hoewel iedereen die de PBC heeft gevolgd, of je nu geslaagd bent of niet, van harte welkom is, is de Crash Course niet voor iedereen bedoeld.

 • Je moet bereid zijn zes dagen in hoog tempo door de stof te gaan. Natuurlijk vinden wij gezelligheid ook erg belangrijk en daar is zeker tijd voor; maar op de momenten dat we bezig zijn, zijn we ook écht bezig. En daar moet je wel zin in hebben.
 • Het is aan te raden om tussen de dagen door toch iets van tijd te besteden aan de syllabus. Je hoeft geen examen te halen (dus het hoeft niet), maar je wil wel het meeste uit de trainingsdagen halen en om dat te doen (ook vanwege het hoge tempo) is het handig als je je thuis alvast voorbereidt op de stof die we de volgende dag behandelen.
Je kunt het kosteloos uitproberen.

Wanneer je je inschrijft, heb je natuurlijk wel een vermoeden van wat je kunt verwachten, maar helemaal zeker weten doe je het nooit. Dat begrijpen wij als geen ander – ook wij hebben het nodige aan trainingen gedaan en daarmee ook regelmatig ergens gezeten waar we het liefst nog vóór de eerste pauze waren vertrokken. Daarom heb je bij ons de mogelijkheid je kosteloos terug te trekken uit de Crash Course. Kom je er tijdens of na de eerste (maar voor de tweede) dag achter dat het toch niet is wat je je ervan had voorgesteld? Geef het bij ons aan – of loop gewoon weg 🙂 – en je hoeft niets te betalen.

Mark Holierhoek, 47 jaar, process engineer @ Uniper energy

Ik zag de mail voorbij komen en ik dacht in eerste instantie 'Ja, mooi niet!'
Weer eens lekker confronterend, want mijn schuldgevoel ging gelijk aan omdat ik toch niet alles gedaan heb wat ik me voorgenomen had. Ik vermoedde dat ik weer bewustwording ging krijgen en herkennen dat ik nog wat bij mezelf heb te doen. Echter, ondanks mijn twijfels ben ik het toch gaan doen en het was precies zoals ik me voorstelde.
Ik herken gemakkelijker als mensen er omheen zitten te draaien en ik vraag dan, weer, door naar de kern. Ik ontdek gemakkelijker patronen en ik merkte dat ik nu voorloop op mijn collega die iets soortgelijks heeft gedaan.
Voor mij was de PBC na het examen nog niet af en ik ga nu een stap verder.
Ik heb daarmee de rust gevonden, in plaats van dat ik dacht dat ik het niet goed deed en dat dat aan mij ligt. Ik kan nu gemakkelijker sturen en ik krijg complimenten.
Het is heerlijk confronterend met jou en de lesstof. Ik was na de PBC wel gegroeid, maar er lag nog iets en daar ben ik me aan de slag gegaan.

Na een aantal jaar moet je altijd opfrissen, zeker met de PBC!
Confronterend om er achter te komen dat het nu toch niet meer zo goed en gemakkelijk gaat als toen ik er volop mee bezig was.

Meer reviews lezen?

Praktische informatie

Het zijn dus zes dagen, met avondprogramma. We gaan alles herhalen, zowel de theorie als de stof, en je snapt natuurlijk dat dit betekent dat het tempo wat hoger ligt dan op de moduledagen van de PBC. Omdat jullie alles al een keer gezien en gehoord hebben, gaan we er vanuit dat jullie veel meer hebben aan de theorie kort herhalen en veel oefenen dan aan ellenlange uitweidingen en heel veel powerpoints.
De focus ligt op oefenen, feedback, oefenen en feedback.

De Crash Course vindt plaats op onze eigen trainingslocatie (Gildestraat 215, 2671 BW Naaldwijk), waar we geen last hebben van slappe koffie, oude koekjes, tegenvallende broodjes, vreemde buffetten, of strenge pauzetijden. Je kunt er ook nog eens gratis parkeren, dus dat maakt het helemaal mooi.

PS: sommige autonavigaties snappen niet helemaal waar ze je heen moeten sturen, dus we raden je aan om op Google Maps te navigeren. Als je daar zoekt op ‘Business NLP Academy’, kom je zo goed als voor de deur uit.
Verdwalen kan altijd. Bel ons gewoon even, grote kans dat we weten waar je staat.

De data:

nog te plannen in 2022

 • maximaal 10 deelnemers
 • zes dagen van 9u tot 22u
 • als het programma het toelaat, stoppen we eerder
 • lunch en diner zijn steeds inbegrepen, net als koffie, thee, water, fris en snacks
 • hand-out, kladblok en pen krijg je van ons
 • de data zijn in overleg te verzetten
 • 2975,- excl. btw
 • Gildestraat 215
  2671 BW Naaldwijk
Ik wil me aanmelden

Nog niet overtuigd? Klik hier als je twijfelt.

Waar komt die Crash Course eigenlijk vandaan?

Jarenlang hebben we (Jan en Maaike) gewoon tegen iedereen gezegd dat ze altijd de PBC nog een keer konden volgen wanneer ze aangaven dat ze merkten toch wel het nodige te vergeten. Daar hadden we ook een mooie regeling voor bedacht: wij hebben minder ‘werk’ aan jou omdat je de opleiding al een keer gedaan hebt, dus jij hoeft maar de helft van de opleiding te betalen.

Dat liep niet echt storm.

Zo af en toe was er wel iemand die ‘m opnieuw deed, maar dat waren er een stuk minder dan de mensen die we spraken en die het wel zouden willen.

We hadden het verder druk genoeg, dus hebben we er nooit echt goed over nagedacht. Tot er op een gegeven moment een oud-student langskwam en ons een idee voorlegde. Hij wilde zelf heel graag de stof opfrissen, maar had geen zin om er wéér een jaar druk mee te zijn. Het idee van weer 16 lange dagen opleiding, weer 16 avonden kwijt aan intervisie, weer tussendoor thuis studeren, weer examen doen – hij vond het allemaal wel wat overdreven voor ‘gewoon even opfrissen’. Nu kent hij ons een beetje, dus had hij er alvast over nagedacht:
Of we geen programma konden maken waarin de PBC versneld langskwam. Een dag of vijf à zes leek hem wel prettig en dat er dan ongeveer iedere maand zo’n dag was. Dan duurde het geheel maar een half jaar en kostte het een stuk minder inspanning. Het leek hem wel leuk als we dan vooral heel veel gesprekken zouden doen en dan op basis daarvan stukken theorie uitgebreider behandelen.

Als wij dat nou even in elkaar zouden zetten, dan wilde hij wel de eerste deelnemer zijn.
Deden we het in ieder geval niet voor niets ;).

En aldus geschiedde.

Het programma werd samengesteld, de powerpoints werden gemaakt, cursisten werden gezocht en de deadlines werden met moeite gehaald.

Zoals dat gaat met elke nieuwe training zijn alle dagen toch weer spannend. Hebben we een haalbare agenda opgesteld? – Vinden de studenten het nuttig en leuk? – Halen ze er uit wat ze dachten dat ze kregen? – Wat kunnen ze eigenlijk nog (hebben we ze niet onder- of overschat)? – Loopt die powerpoint eigenlijk wel?
Maar aan het einde van elke dag zaten ze er allemaal nog en we mogen geloven wat ze zeggen, hebben ze er veel aan gehad.

Dus wat ons betreft mag ‘ie blijven.

Vergelijkbare opleidingen

Professional Business Communicator

Nee, we zijn niet gek, we weten dat we je nu iets aanraden dat je al gedaan hebt. Maar wat jij wellicht niet weet, is dat je als oud-student altijd de gelegenheid krijgt om de PBC nogmaals te volgen, of je destijds nu geslaagd bent of niet. Je mag er meteen achteraan of een tijdje wachten, dat maakt ons ook niet uit. Voor jou als oud-student hebben we namelijk een speciale regeling: je kunt de opleiding in z’n geheel volgen, voor de helft van de normale prijs. De gedachte daar achter is vrij simpel: we hebben minder opruimwerk te doen bij jou en hoeven daardoor minder tijd aan jouw persoontje te besteden én je bent een soort vraagbaak voor de rest van de groep. In ruil voor die tijdswinst, geven we jou een lagere factuur.
Verder blijft het allemaal hetzelfde als de eerste keer dat je het deed: veel aandacht voor het PBC-Gespreksmodel en de daarbij horende vaardigheden en kennis. Waar mogelijk passen we alles direct in de praktijk toe en zodra blijkt dat je ergens tegenaan loopt, pakken we dat op. Zien we je snel? 🙂

Wat hield die PBC ook alweer in?
Master Business Communicator

Wanneer je de PBC hebt gedaan, ben je heel goed geworden in het opruimen van jouw eigen rommel om zo op een lekkere en soepele manier jouw doelen te bereiken. Ook heb je natuurlijk veel extra kennis en vaardigheden bij geleerd, waardoor je mensen één-op-één goed kunt helpen. Tot op zekere hoogte dan, want de echte tough cookies krijg jij ook niet voor elkaar. Daar komt de MBC om de hoek kijken, want die is het vervolg op de PBC. Tijdens de Master gaan we veel dieper in op het aansturen van groepen, hoe doe je dat op een subtiele manier? Ook kunnen we heel veel tijd besteden aan het verbeteren van jouw capaciteiten op het gebied van interveniëren. De basics heb je natuurlijk wel, maar om een echte master in het interveniëren te worden, heb je nog wel wat aanvulling nodig.
Lekker aan de master is dat ‘ie over het algemeen als minder heftig wordt ervaren. Yes, je moet gewoon weer aan de bak en het wordt zwaar, maar je gaat merken dat je jouw grootste issues al hebt opgelost en daardoor makkelijker andere dingen kunt loslaten.

Oriënteren op de MBC

Wij werken samen met onder meer:

Biografie

Ruim twintig jaar geleden richtte vader Jan het bedrijf op en begon hij met het opleiden en coachen van professionals in het bedrijfsleven. Het voornaamste probleem dat zijn klanten hadden, was het feit dat elke leidinggevende weliswaar vakinhoudelijk enorm goed geschoold is, maar dat zij nauwelijks worden opgeleid in het daadwerkelijk aansturen van anderen en het beïnvloeden van groepsprocessen.

Zo’n vijftien jaar later kwam zoon Joris het bedrijf versterken na het behalen van zijn vwo-diploma. Toen hij na een paar jaar ging studeren en zich in het studentenleven stortte, stapte dochter Maaike in de zaak. In eerste instantie vooral om de administratie te doen, want met een studie Neerlandistiek en een baantje bij de bakker had ze het druk genoeg.

Toch bleek dat bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een paar maanden rondgelopen te hebben, begon het te kriebelen om meer dingen te gaan doen. Inmiddels zijn we drie jaar verder en bereiden Jan en Maaike zich voor op de aanstaande machtsovername 🙂

De geboorte en groei naar vandaag …
Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies