Jaaropleidingen

We hebben twee jaaropleidingen ontwikkeld, waarvan de ene (de Master Business Communicator) het vervolg is op de andere (de Professional Business Communicator). In de praktijk betekent dit dat je éérst de Professional Business Communicator volgt en wanneer je daarna nog een jaar met ons en de materie aan de slag wil, dat je dan de Master Business Communicator doet. Voor PBC-ers die graag de materie nog eens opfrissen, maar geen zin of tijd hebben om de hele jaaropleiding opnieuw te doen, hebben we de PBC Crash Course, waar we in zes intensieve dagen de hele PBC behandelen.
Heb je na of tijdens het lezen vragen of opmerkingen? Bel of mail ons gerust!

Professional Business Communicator

de eerstvolgende start op 10 en 11 oktober 2022

 • Je vergroot jouw begrip van en inzicht in achterliggende redenen, de jouwe en die van anderen, en je leert hoe inzicht werkt als bron voor motivatie, samenwerking, betrokkenheid en enthousiasme.
 • Je leert jouw non verbale communicatie overeen te laten komen met jouw verbale communicatie, waardoor je congruentie uitstraalt en excellente relationele kwaliteiten ontwikkelt.
 • Je wint enorm veel tijd terug, doordat je leert wat te zeggen en/of te vragen. Je leert helder, doelgericht en effectief te communiceren waardoor iedereen meer tijd overhoudt.
Meer lezen over deze

Master Business Communicator

de eerstvolgende start op 7 en 8 maart 2022

 • Je wordt een meesterlijke leidinggevende, doordat je leert leidinggeven in al zijn facetten (en leidinggeven doe je natuurlijk niet alleen aan anderen 😉 ).
 • Je werkt het hele jaar aan een modelleringsproject, waardoor je leert hoe je excellentie overdraagbaar maakt. Zo kun je zelf alles leren wat je nodig hebt, én je kunt anderen alles leren wat zij nodig hebben.
 • Je leert hoe je systematisch werkt, groepsprocessen en groepsdynamiek beïnvloedt en hoe je complexe systemen op hun eigen manier kunt laten groeien.
Meer lezen over deze

“De meeste hedendaagse managers kiezen voor een grondige opleiding die jarenlang effect heeft. Slechts een klein deel is (nog) geïnteresseerd in leuke workshops en entertrainment.”

– Jan en Maaike –

PBC Crash Course

de eerstvolgende start in de loop van 2022

 • In zes intensieve dagen alle materie van de PBC herhaald.
 • Het oefenen van het PBC-gesprek staat centraal en op basis daarvan lichten we de stof uit.
 • Wél alles weer fris en paraat, geen moeilijk gedoe met intervisies en examens.
Meer lezen over deze
 • Elke inschrijving begint met een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek. Zo weet jij wie we zijn en kun je van tevoren inschatten of je daar een jaar lang zin in hebt. Aan de andere kant weten wij ook alvast grotendeels hoe je in elkaar zit en waar we gedurende de opleiding goed op moeten letten.
 • We werken met kleine groepen van maximaal 10 deelnemers, zodat jij zeker weet dat je de aandacht krijgt die je verdient.
 • Omdat wij ook wel eens ergens staan waarvan we denken oh god, nee toch, is dit het?! mag je bij ons kosteloos afhaken. Laat tijdens de eerste module weten dat je niet verder wil gaan en we hebben het verder nergens over.
 • De materie behandelen volgens het principe van cyclisch leren, dus we doen de moeilijkste/grootste dingen eerst en alle stof komt regelmatig terug. Zo heb je de meeste tijd voor de moeilijkste dingen en blijft het nog beter hangen.
 • Wij hebben ons het recht toegeëigend om je indien nodig op te roepen voor extra individuele coaching wanneer we merken dat je vastloopt. Tot twee sessies zit gewoon in de investering van de opleiding inbegrepen.

Referenties

van een aantal oud PBC-ers

Albert van Lunteren, 44 jaar, partner en adviseur @ FBM

2016 - De opleiding zit goed in elkaar, met een goede mix van theorie en praktijk, en geeft inzicht in jezelf en in de ander waarom en hoe zaken kunnen lopen en hoe je dit kunt beïnvloeden. Op deze manier wordt je effectiever en resultaat gerichter.

Kim Schaafsma, 30 jaar, regiomanager @ Blom mode

2017 - Persoonlijke ontwikkeling op een prettige en persoonlijke manier gerealiseerd, waardoor ik anders in het leven sta. Privé en werk! Ik ben zelfverzekerd en heb er een berg kennis en vaardigheden bij. Daardoor heb ik tijd over!

Marjolein von Barnau Sythoff - Mesman, 39 jaar @ M2 Retail

2005 - Het volgen van de opleiding heeft mij in staat gesteld doelen te bereiken in communicatie, zowel persoonlijk als professioneel. Het belangrijkste hierin is het begrip dat wij zelf verantwoording hebben en kunnen nemen voor communicatie en het effect hiervan op anderen. Een aanrader voor iedereen die een hogere persoonlijke effectiviteit wenst.

Bob Aardewerk, 43 jaar, directeur @ Bureau Aardewerk

2006 - Groei was mijn belangrijkste doel, in de breedste zin des woords. Dat is goed gelukt, ik ben erg tevreden over de opleiding en mijn resultaat. Ik heb nu het besef dat een gesprek kan worden gezien als een proces dat moet worden gestuurd, heb mijn eigen hindernissen ontdekt en heb ervaren hoeveel invloed mijn aannames en vooronderstellingen hebben op mijn functioneren.

Anoniem

2000 - Van alle door mij gevolgde trainingen en opleidingen heeft geen enkele zo’n positieve invloed op mijn huidig en toekomstig persoonlijk en zakelijk functioneren gehad als de PBC van Lemmens. Ik heb het gevoel aan het begin van een nieuwe wereld te staan met voor mij ongekende mogelijkheden.

Auke Smit, 34 jaar, controller

1998 - De kwaliteit van zowel het privé als het zakelijke leven is het resultaat van mijn interpersoonlijke relaties. De PBC heeft mijn communicatie inzichtelijk gemaakt en verbeterd. Kortom: door het volgen van de PBC heb ik meer keuzemogelijkheden voor mijzelf gecreëerd om de kwaliteit van mijn leven te verhogen.

Meer reviews lezen?

Jan & Maaike

We richten ons op het uitlijnen van wat jij van binnen denkt, vindt en voelt zodat jij weer  degene bent die bepaalt wat je denkt, vindt en voelt en je daarvoor niet afhankelijk bent van anderen.

Praktische informatie

Elk van de acht modules bestaat uit twee dagen. De eerste dag van elke module heeft een avondprogramma en is dus van 9u tot 22u. De tweede dag van elke module stoppen we tussen 15.30u en 16u, zodat jullie met een beetje geluk voor de files uit naar huis kunnen. We beginnen ook die dag wel gewoon om 9u.
Vanaf 8.30u staat elke ochtend de koffie klaar en namens ons het verzoek om daar gebruik van te maken, zodat we lekker op tijd kunnen beginnen. Kun je ook eerder naar huis moet je maar denken 🙂

Vanzelfsprekend is eten en drinken gedurende de dagen inbegrepen. Heb je dieetwensen of allergieën? Laat het op tijd weten, dan kunnen we er rekening mee houden. De eerste dag van elke module is inclusief diner; de tweede dag zijn jullie tegen etenstijd al lekker thuis, dus die dag is het alleen lunch.

Ook krijg je van ons op de eerste de syllabus, een kladblok, een pen en een tas om alles mooi bij elkaar te houden. Hoe we met de stof omgaan en wat je er wel én niet mee moet doen, bespreken we op diezelfde eerste dag. Behalve aanwezig zijn op de moduledagen, is het ook de bedoeling dat je thuis het een en ander doet in de vorm van zelfstudie en intervisie met jouw medestudenten. Die intervisies zijn ongeveer elke twee weken en je bent per keer zo’n drie uur bezig. De zelfstudie kun je zelf indelen, what’s in a name.

De modules vinden plaats op onze eigen trainingslocatie (Dresdenweg 83, 2692 AA ‘s-Gravenzande), waar we geen last hebben van slappe koffie, oude koekjes, tegenvallende broodjes, vreemde buffetten, of strenge pauzetijden. Je kunt er ook nog eens gratis parkeren, dus dat maakt het helemaal mooi.

Last but not least: elke opleiding begint met een (kosteloos en vrijblijvend) intakegesprek, waarin we bespreken wat je precies wil bereiken en waar je dus nu nog tegenaan loopt. Zo weet jij precies wat je wil en kun je dat meten, weten wij wat je wil en kunnen we je gerichter ondersteunen, en we kunnen jouw doelen naast de inhoud van de opleiding leggen zodat we zeker weten dat het de goede oplossing is.

PS: sommige autonavigaties snappen niet helemaal waar ze je heen moeten sturen, dus we raden je aan om op Google Maps te navigeren. Als je daar zoekt op ‘Business NLP Academy’, kom je zo goed als voor de deur uit.
Verdwalen kan altijd. Bel ons gewoon even, grote kans dat we weten waar je staat.

PS2: voor de Crash Couse geldt natuurlijk hetzelfde, maar dan denk je alle ‘tweede dagen’ weg.

 • maximaal 10 deelnemers
 • de eerste dag van 9u tot 22u
 • de tweede dag van 9u tot 16u
 • eten en drinken is gewoon inbegrepen
 • syllabus, kladblok en pen krijg je van ons
 • elke twee weken verplicht intervisie
 • zelfstudie kun je zelf indelen
 • Dresdenweg 83
  2692 AA ‘s-Gravenzande

Referenties

van een paar MBC-ers

Erica Bassie, 32 jaar

Een goede manager is iemand die zichzelf weet te managen. Daarom is het nodig dat je ook de kwetsbare kanten van jezelf leert kennen, om uiteindelijke te groeien tot een persoon die verantwoording neemt voor datgene waar je verantwoordelijk voor bent. Het waardevolle van de MBC is dat ik heb geleerd mijzelf te managen en verantwoording te nemen. De wereld is daardoor mooi geworden. Iedere manager die zichzelf serieus neemt, zou deze training moeten volgen.

Rob Tummers, 42 jaar, trainer @ 2enable

In de MBC heb ik m’n gereedschapskist gevuld met nieuwe tools om naar mensen en organisaties te kijken. En ook naar mezelf. Het heeft me een betere trainer gemaakt, omdat ik meer dan voorheen naar het hele systeem heb leren kijken waarin mensen, afdelingen en organisaties functioneren. Bij de PBC werk je op individueel niveau, in de MBC krijg je de organisatie en omgeving erbij. Met dat totaalplaatje bied ik zelf nog meer waarde bij m’n klanten en daar pluk ik dagelijks de vruchten van. Ik vind holistisch een geitenwollensokkenwoord, maar ik heb er geen beter woord voor. De scherpzinnigheid van Jan is in deze opleiding de slagroom op de taart.

Wij werken samen met onder meer:

Biografie

Ruim twintig jaar geleden richtte vader Jan het bedrijf op en begon hij met het opleiden en coachen van professionals in het bedrijfsleven. Het voornaamste probleem dat zijn klanten hadden, was het feit dat elke leidinggevende weliswaar vakinhoudelijk enorm goed geschoold is, maar dat zij nauwelijks worden opgeleid in het daadwerkelijk aansturen van anderen en het beïnvloeden van groepsprocessen.

Zo’n vijftien jaar later kwam zoon Joris het bedrijf versterken na het behalen van zijn vwo-diploma. Toen hij na een paar jaar ging studeren en zich in het studentenleven stortte, stapte dochter Maaike in de zaak. In eerste instantie vooral om de administratie te doen, want met een studie Neerlandistiek en een baantje bij de bakker had ze het druk genoeg.

Toch bleek dat bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een paar maanden rondgelopen te hebben, begon het te kriebelen om meer dingen te gaan doen. Inmiddels zijn we drie jaar verder en bereiden Jan en Maaike zich voor op de aanstaande machtsovername 🙂

De geboorte en groei naar vandaag …

Referenties

nog een paar, om het af te leren

Alice van der Kamp, 36 jaar, landelijk accountmanager bracheorganisatie @ Arboned NV

2011 - De wereld waarnemen is haar veranderen volgens de filosoof Kant. Deze training verander niet alleen de wereld, maar vooral jezelf. Ik heb vooral veel over mezelf geleerd en inzichten gekregen hoe ik mezelf kan ‘veranderen’ en welke uitwerkingen dat heeft op mijn gesprekspartners. Communiceren, verbaal en non verbaal, wordt een feest!

Eddie Otten, 30 jaar, salesmanager @ Powerchip

2001 - De leermethode van P-M [vroeger heetten wij People-Management, ML] is voor mij uniek. Ik heb in een korte periode veel geleerd. Ik wil het iedereen aanraden om een training te volgen bij P-M. Hierdoor werd, en nog steeds wordt, mijn kennis en gebruik van de taal op de juiste wijze groter en groter. Iets wat ik nooit had verwacht gebeurde: ik veranderde in persoon. Nu ik dit gezien heb, zou ik voor geen geld deze training gemist willen hebben. Dank jullie.

Mark Smees, 26 jaar

2013 - De PBC zou een vak moeten zijn op school. Het leert je situaties te herkennen, hoe vaak er aannames worden gedaan, emoties er uit laten, opluchting of oplossing, etc. etc. Het geeft mij keuze wanneer en hoe te reageren.

Er zijn een aantal collega’s die dezelfde opleiding hebben gedaan. Ik merk dat er binnen het bedrijf goed wordt geluisterd en dat er betere vragen worden gesteld. We hebben enorm productieve vergaderingen en kunnen sneller besluiten nemen.

Jan Stapersma, business unit manager @ Stichting tot bevordering van de Volksgezondheid en milieuhygiëne

1998 - L&M [heel vroeger heetten wij Lemmens&Moonen, ML] hebben in deze training de voor mij unieke combinatie van weten en doen bij elkaar gebracht. De ontelbare vragen worden in structuur gebracht, waarmee met behulp van aangereikt gereedschap tot daadwerkelijke uitvoering overgegaan kan worden, om die doelen in je gesprekken te behalen die je wil halen, of om zelfs eerst een doel te specificeren. Daarnaast kan je met het aangereikte een keuze maken op welke vragen je in dient te gaan voor jezelf en welke je kunt laten liggen. Een vreemde, unieke, bijzondere, inspirerende ervaring.

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies