Succestraject

Waarom loop ik er iedere keer weer tegen aan?

Waarom is mezelf iets voornemen niet genoeg?

Waarom kan ik het zelf niet oplossen met gewoon wat meer en harder werken?

Je merkt regelmatig dat je bij sommige mensen dichtklapt en dat je dan niet eens meer normaal kunt nadenken, laat staan dat je adequaat kunt reageren. Achteraf weet je @#$%! ineens wél precies wat je had willen zeggen of hoe je had moeten reageren om het gesprek de goede kant op te krijgen. En nu je het eenmaal weet, blijf je het gesprek in je hoofd maar overdoen en steeds opnieuw vallen je meer dingen in die je had kunnen doen.
Extra frustrerend is het dat je, als je dan een keer in the heat of the moment weet wat je wil zeggen, het er niet normaal uitkrijgt en jouw boodschap alsnog niet overkomt. Dus eigenlijk maakt het ook niet zo gek veel uit of je het nou weet of niet.

Dat dit veel negatieve invloed heeft op jouw productiviteit en dat jouw gevoel van eigenwaarde steeds verder wegzakt, weten we allebei. Natuurlijk zien de mensen om je heen, jouw leidinggevende, collega’s, vrienden en familie, dat helemaal niet 😉

Omdat je zelf ook wel weet dat je aan de slag moet, heb je al verschillende dingen geprobeerd. Je bent harder je best gaan doen, je hebt trainingen en cursussen gevolgd, je bent misschien zelfs – het moet niet veel gekker worden –  bij een psycholoog geweest om uit te zoeken wat er met je is. Al die dingen, en het helpt gewoon niet, je begint langzamerhand stiekem wel een beetje wanhopig te worden. Je weet dat er iets is, niemand kan er wat aan doen, maar het moet wel een keertje beter worden – toch? Maar hoe dan?

Je hebt inmiddels wel geleerd hoe anderen jouw probleem noemen en dat iedereen weer een andere omschrijving hanteert. Noemt de een het ‘je bent niet assertief genoeg’, zegt de volgende ‘je hebt een minderwaardigheidsgevoel’ en weer een ander zegt ‘je trekt je teveel aan van je omgeving’. Veel van de adviezen die je hebt gekregen lijken daar wel veel op: ‘je moet je niet zoveel van anderen aantrekken’, of ‘je moet gewoon meer voor jezelf opkomen’. Geinige adviezen, maar hoe in hemelsnaam doe je dat dan? Hoe werkt dat, leren jezelf meer te waarderen?
Het ergste van alles is nog dat je had gehoopt dat nu het een naam heeft, je er wat mee kon, maar het tegenovergestelde blijkt waar! Het lijkt wel alsof het juist nóg moeilijker is nu je er een soort verklaring voor gevonden hebt. Alsof je er maar mee moet leren leven. Terwijl dat absoluut niet jouw insteek was toen je begon.
Jij wil gewoon weer lekker door de dag komen en doen wat je wil doen, zonder steeds maar tegen jezelf aan te lopen.

Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet, het enige dat je moet doen om het op te lossen is je realiseren dat je het probleem tot nu toe per ongeluk vanaf de verkeerde kant hebt benaderd. Het maakt niet uit hoe het heet en het maakt ook niet uit wat je zou kunnen doen om er vanaf te komen. Waar jouw focus op zou moeten liggen is de achterliggende reden die zorgt voor hoe jij je gedraagt.
Het geheim is namelijk dat elk gedrag is ontstaan vanuit een heel goede reden! Jij had ooit, toen dit gedrag werd geboren, een oplossing nodig en dit was destijds de beste oplossing die jij ter beschikking had. Dat betekent helemaal niet dat je het toen verkeerd hebt gedaan, het betekent wel dat je er nu dus iets aan kunt doen. Want als je één soort reacties kunt laten zien en jezelf aanleren, kun je dat ook voor elke andere reactie die je wil.

“Veel mensen hebben het idee dat gecoacht worden betekent dat je op de een of andere manier gefaald hebt, terwijl niemand het raar vindt om z’n telefoon software-updates en bug fixes te laten uitvoeren.”

– Jan en Maaike –

Onze methode

Al onze coachingsgesprekken zijn gebaseerd op het BNLPA Succesmodel, en omdat we niet van je verwachten dat je meteen weet wat dat betekent, zullen we ‘m hieronder bespreken.
Het succesmodel gaat er vanuit dat ieder mens uit zichzelf problemen oplost, tenzij er iets in de weg staat. Heel simpel voorbeeld: wanneer je naar buiten loopt en je merkt dat het hartstikke koud is, loop je terug naar binnen, pak je jouw jas en trek je die aan zodat je het lekker warm hebt. Datzelfde geldt voor wanneer je op een gegeven ogenblik dorst krijgt: je staat op, pakt wat te drinken, drinkt het op en het probleem is opgelost.
Alleen in die gevallen dat iemand zelf de oplossing niet heeft, ontstaat er een blijvend en/of terugkerend probleem. Er staat dan dus iets tussen jou en dat wat je wil en dat is van zo’n grootte dat je het zelf niet weg krijgt.

Daarom onderscheiden we in het BNLPA Succesmodel vier onderdelen:

de huidige situatie 

Hier gaat het over waar je nu staat, waar je tegenaan loopt. Er moet op dit moment iets zijn dat niet gaat zoals je wil en dit merk je aan een praktijksituatie waarin jouw probleem zich manifesteert. Voor de huidige situatie beschrijf jij jouw probleem en geef je een praktijkvoorbeeld, aan de hand waarvan we in kaart brengen waar je nu precies tegen aan loopt.

de gewenste situatie

Je kunt alleen ontevreden zijn met een resultaat wanneer je weet dat jij het ook anders zou kunnen doen (niemand klaagt erover dat ze niet kunnen vliegen, omdat we allemaal weten dat dat ook helemaal niet kan). Dus vandaar dat we ook willen weten hoe jij het dan wel zou willen. Ook hier beschrijf je jouw gewenste situatie weer én geef je een praktijkvoorbeeld van een keertje waarin het je al dan niet per ongeluk al is gelukt.

de hindernis

Omdat we weten dat je als mens automatisch verandert naar datgene dat je wil wil, weten we ook dat in dit geval er iets is dat jou tegenhoudt of waarmee je jezelf tegenhoudt. Van origine zijn dit allerlei legitieme redenen, alleen nu wil je iets anders en wil je dat de rest van jouw systeem gewoon netjes meewerkt. Dit is waar ons werk echt leuk wordt, want nu beschrijf jij wat je denkt dat jou tegenhoudt en identificeren wij welke soort hindernis dat is. Vaak is dit iets waar je zelf nog nooit over na had gedacht en dat is heel terecht, want die hindernis wil jou ergens voor beschermen en blokkeert dus al jouw pogingen om ‘m opzij te zetten.

de hulpbron

Een ander punt waar wij heel strikt voor staan is het feit dat je niets weggooit. Dat bedoelen we niet in de hoarder betekenis van het woord, maar in de zin dat je als mens moet groeien en rijker moet worden. Alles wat je tot nu toe bij je draagt heeft geholpen je zo ver te komen als je nu al bent en dat gaan we natuurlijk niet weggooien. Wat we wél gaan doen is jou er iets bij leren, waardoor je meer opties hebt en zelf kunt kiezen welke van de twee manieren je wil inzetten.
Inhoudelijk kunnen we je nu weinig over dit element vertellen, omdat de hulpbron helemaal afhankelijk is van de voorgaande drie elementen: elke hindernis heeft zijn eigen set van mogelijke interventies en ieder mens heeft weer andere voorkeuren voor elke uit de set ze wel prettig vinden en welke niet.

Het traject

Natuurlijk gaan we je geen vier gesprekken laten wachten tot je uiteindelijk bij de hulpbron komt.
Elk gesprek beginnen we opnieuw met de volgorde van het succesmodel en zo kun je ieder gesprek gebruiken om de voor jou meest relevante situaties op te lossen. Dat kan lijken alsof je zonder groter plan aan het werk bent, maar de ervaring leert ons dat mensen vaak één thema hebben en dat ze daar vrijwel altijd tegenaan lopen. Op het eerste gezicht lijken het twee, drie, vier totaal verschillende situaties, maar tijdens de coaching kom je er achter dat in elk van de voorbeelden jouw thema zich weer laat zien.

 • Kennismaken is altijd kosteloos, omdat wij vinden dat je eerst de kans moet krijgen om iemand te leren kennen, voordat je ‘m gaat betalen om in jouw privé te roeren.
 • Bij zoiets intiems als individuele coaching moet je er op kunnen vertrouwen dat wat besproken wordt de ruimte niet verlaat. Daarom hanteren wij een strikte geheimhoudingsplicht: niets van wat je zegt gaat verder dan degene met wie je de info deelt. Om die reden blijven alle gespreksaantekeningen op papier.
 • Gedurende het traject bewaren we eventuele aantekeningen in een afgesloten kast en na afloop geef je zelf aan wat je wil dat er mee gebeurt.
 • Vanwege onze geheimhoudingsplicht, maar ook vanuit een ethische overweging, zullen wij nooit jouw gegevens of inhoud met anderen bespreken. Dat kan betekenen dat we een leidinggevende of partner moet uitleggen waarom we dat niet doen, maar wij vinden dat het aan jou is om te bepalen wie over welke informatie beschikt.
 • Tijdens het intakegesprek bepalen we wat jouw doelen zijn en hoe je meet dat je daar bent, waardoor jij aan het einde zelf kunt controleren of de coaching heeft opgeleverd wat je wil.

Jan & Maaike

“Het is soms heel verleidelijk om geïnteresseerd te raken in de inhoud van wat iemand te vertellen heeft, maar juist door ons heel strikt aan onze methode te houden, bereiken we in een paar sessies een heel mooi resultaat.”

Het succestraject is bij uitstek geschikt voor mensen die niet bang zijn om de confrontatie met zichzelf aan te gaan, omdat ze weten dat ze zich daarmee op de wat langere termijn enorm veel plezier doen. Wij zijn heel goed in het ontdekken van de kern van het probleem en daar willen we mee aan de slag. Want: als de kern verdwijnt, verdwijnen daarmee ook alle andere symptomen.
Heb je dus geen behoefte aan het opruimen van de kern, maar wil je in veertig sessies jouw levensverhaal bespreken, dan is dit traject niet voor jou weggelegd 🙂

Het belangrijkste doel van dit traject is jou weer lekker te laten functioneren. Genieten is het allerbelangrijkste dat je als mens moet doen en wij gaan alles wat we hebben inzetten om jou weer genietend door het leven te laten gaan.

Intakegesprek plannen

Chantal van der Aa, 40 jaar, senior accountmanager @ The Cookie Company

Het unieke en fijne aan de coaching sessies van Jan is dat hij mij zo goed doorgrond. Aan 1 blik of zin heeft hij genoeg... genoeg om een hele sessie constructief op te zetten.
Het verbaasde en verblijdde mij elke keer weer dat ik met zo’n ander gevoel (vol vertrouwen) weer naar buiten stapte!

Bij mij ging hij in op het probleem van dat moment, dus we gingen niet verder op de vorige sessie. Elke sessie is eigenlijk een afgerond geheel.
En dat maakt het zo fijn, omdat er een aantal weken tussen de sessies zaten en er dus best wat kan veranderen en ik zo ook niet hoefde te blijven hangen ofzo in het vorige/verleden eigenlijk.

Coaching is confronterend en ook zwaar met momenten, en dat werd verlicht doordat Jan mij door grapjes of verhalen er weer even lekker uit kon halen en een kort moment aan iets anders kon laten denken. Dat hielp enorm en werkte verlichtend 🙂

Ik ben een aantal jaar geleden met Jan in contact gekomen en daar een paar hele fijne ‘onderhoudssessies’ gedaan waar ik op dat moment behoefte aan had. Ik zat met wat dingetjes en die hebben we besproken en ‘opgeruimd’ zeg maar. Op verschillende manieren is dat gedaan, met bv Time Line Therapy. Enorm fijn en prettig was dat!

Arie Heemskerk, 51 jaar, groepsleider @ NOS

De coaching van Jan heeft mij in enkele sessie’s veel meer opgeleverd dan alle managementtrainingen die ik in het verleden gevolgd heb.

Meer reviews lezen?

Praktische informatie

We beginnen dus altijd met een kosteloze en vrijblijvende kennismaking. Dat kan telefonisch, maar je kunt ook gezellig op kantoor langskomen. Zo’n kennismaking duurt net zolang als jij nodig hebt om ons in te schatten, maar max een uurtje.

Wanneer je daarna besluit dat je wil dat wij jou helpen en wij het idee hebben dat we je kunnen helpen, plannen we een uitgebreid intake- en kwalificatiegesprek in. Die is niet meer kosteloos, maar wel vrijblijvend: vind je het daarna toch niets, kun je altijd stoppen. De investering voor dit gesprek – dat zo’n twee uur in beslag neemt – is in totaal 650,- excl. btw. We zeggen expres ‘in totaal’ want er komen een aantal dingen bij kijken: je krijgt een ManagingResult-analyse die we bespreken, je krijg het Persoonlijke Geschiedenisdocument die we ook bespreken en wij bereiden ons uiteraard goed voor op jouw gesprek, maar helaas kost dat ook flink wat tijd (we zijn daar zo’n anderhalf à twee uur aan kwijt).

Daarna bestaat het traject uit vijf gesprekken van ongeveer anderhalf uur per gesprek met een interval van zo’n twee weken. De totale investering voor die vijf gesprekken is 2250,- excl. btw. Ook hier komen natuurlijk weer wat dingen bij kijken los van de gesprekken. Zo kost het ons ongeveer een halfuurtje per gesprek om ons voor te bereiden en zo’n kwartier om na afloop van de sessie alles zo te verwerken dat we het de volgende keer weer begrijpen. Daarnaast kun je ons altijd bellen als je acuut ondersteuning nodig hebt. Vanzelfsprekend gaan we geen uren aan de telefoon zitten, maar als je een keer van het spoor af raakt en je hebt even een reminder nodig wat je ook alweer wél moest doen: bellen!

PS: sommige autonavigaties snappen niet helemaal waar ze je heen moeten sturen, dus we raden je aan om op Google Maps te navigeren. Als je daar zoekt op ‘Business NLP Academy’, kom je zo goed als voor de deur uit.
Verdwalen kan altijd. Bel ons gewoon even, grote kans dat we weten waar je staat.

 • het meest gebruikte coachingsprogramma
 • kosteloos kennismaken
 • grondige intake en kwalificatie
 • daarna nog eens vijf gesprekken van anderhalf uur per gesprek
 • altijd goede koffie, dankzij onze Jura koffiemachine 😉
 • van tevoren doelen bepaald, dus resultaat gegarandeerd
 • 2900,- excl. btw voor het hele traject
 • Gildestraat 215
  2671 BW Naaldwijk
Intakegesprek plannen

Nog niet overtuigd? Klik hier als je twijfelt.

Wij werken samen met onder meer:

Biografie

Ruim twintig jaar geleden richtte vader Jan het bedrijf op en begon hij met het opleiden en coachen van professionals in het bedrijfsleven. Het voornaamste probleem dat zijn klanten hadden, was het feit dat elke leidinggevende weliswaar vakinhoudelijk enorm goed geschoold is, maar dat zij nauwelijks worden opgeleid in het daadwerkelijk aansturen van anderen en het beïnvloeden van groepsprocessen.

Zo’n vijftien jaar later kwam zoon Joris het bedrijf versterken na het behalen van zijn vwo-diploma. Toen hij na een paar jaar ging studeren en zich in het studentenleven stortte, stapte dochter Maaike in de zaak. In eerste instantie vooral om de administratie te doen, want met een studie Neerlandistiek en een baantje bij de bakker had ze het druk genoeg.

Toch bleek dat bloed kruipt waar het niet gaan kan en na een paar maanden rondgelopen te hebben, begon het te kriebelen om meer dingen te gaan doen. Inmiddels zijn we drie jaar verder en bereiden Jan en Maaike zich voor op de aanstaande machtsovername 🙂

De geboorte en groei naar vandaag …
Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies