Zij worstelden en kwamen boven

10 oktober 2019

Deze week heeft weer een nieuwe groep PBC’ers het examen afgerond.

Dat zijn voor de studenten altijd twee spannende dagen, maar ook voor ons.

We hebben ze in het afgelopen jaar mogen begeleiden op een bijzondere reis waarin ze zichzelf hebben leren kennen. De belangrijkste dingen zijn soms het moeilijkst, maar wat hebben ze hard gewerkt! Ze zijn steeds weer opnieuw de confrontatie met zichzelf aangegaan en daardoor enorm gegroeid!

Wij vinden dat iedere student die het tot het examen weet vol te houden, zonder meer al een grootse prestatie heeft geleverd.
Zelf vinden ze dat eigenlijk ook wel, maar het examen blijft toch altijd een dingetje.

Want examens zijn namelijk eng.

Een examen is bedoeld om je in de val te laten lopen.
Examens zijn op zo’n manier opgezet dat je het nooit goed kúnt doen.
Examinatoren kijken ook niet naar wat je laat zien waarop ‘ie je kan laten slagen, maar hij zoekt het bewijs dat nodig is om je te laten zakken.

Of althans, dat is wat we allemaal hebben geleerd uit de examens die we hebben meegemaakt.

Hoe begrijpelijk dit soort conclusies ook zijn, het blijft een feit dat onze studenten nog nooit één van onze examens hebben gedaan. En daardoor hebben ze ook geen enkel bewijs dat onze examens zouden lijken op, bijvoorbeeld, een rijexamen.

Met andere woorden: ze hebben aangenomen dat twee dingen met dezelfde naam (een PBC-examen en een rij-examen) door die overeenkomst in hun naam ook inhoudelijk met elkaar te vergelijken zijn.

Nou zijn de meeste aannames die we doen heel nuttig, omdat ze ervoor zorgen dat je de wereld om je heen snel kunt begrijpen. En hoewel een aanname niet gebaseerd is op bewijs, ze werken wel.
Je hebt bijvoorbeeld helemaal geen afdoende bewijs voor jouw aanname dat je inbrekers buiten houdt door de achterdeur op slot te doen, maar je slaapt wel lekkerder als je aanneemt dat dit een goede maatregel is ?

Sommige vooronderstellingen – zoals die over examens – kunnen je echter goed in de weg zitten. En niet alleen jou natuurlijk, we hebben ze allemaal.

Om zo’n onterechte aanname te pareren, zijn er een paar vragen die je kunt stellen:
– Hoe weet je zo zeker dat ..aanname.. correct is?
– Waar leid je uit af dat ..aanname.. correct is?
– Wat heb je meegemaakt dat je weet dat ..aanname.. correct is?

Het kan soms best even puzzelen zijn om dit soort vragen lekker te laten lopen.

Eén van de manieren om dit te oefenen, is met behulp van ons Metamodel voor de Taal-kaartspel.
Het kaartspel onderscheidt vijftien verschillende van dit soort ‘denkfouten’ en leert je aan de hand van voorbeeldzinnen welke vragen je kunt stellen om de ontbrekende informatie boven water te krijgen.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies