Waarom zou je het (fiets)wiel opnieuw moeten uitvinden?

3 oktober 2019

Een ruime maand geleden werd onze mooie gemeente Westland uitgeroepen tot dichtst bebouwde gemeente van Nederland.
Een twijfelachtige eer die gelukkig goed te verklaren is, want bijna de helft van ons grondgebied staat vol met kassen. En daar groeien dan weer miljoenen plantjes in, dus eigenlijk valt het reuze mee.

Die planten veroorzaken tegelijkertijd ook wel een ander typisch Westlands verschijnsel: het barst hier van de vrachtwagens.
Al die tomaten, paprika’s, aubergines, phalaenopsissen en andere onuitspreekbare bloemen moeten natuurlijk met enige regelmaat naar de klant.
Veel mensen die voor het eerst langskomen, raken bijna in shock door de hoeveelheid vrachtwagens die in zo’n klein gebiedje rondcrossen.

Zo’n zelfde soort schrik kan je overvallen wanneer je in Amsterdam per ongeluk fietsers gaat tellen.

Een tijdje geleden had een vriendinnetje het onzalige idee opgevat om samen een weekendje toerist in eigen land te spelen. We zouden naar Amsterdam gaan en daar in een hostel slapen.
Met z’n twintigen op één kamer is niet mijn idee van leuk, maar goed, soms heb je wat voor elkaar over.

Om ons echte toeristen te voelen, hadden we fietsen gehuurd.

Als Nalekse meisjes waren we al een beetje onder de indruk van de hoeveelheid fietsers – als het nou vrachtwagens waren geweest… – maar het echte probleem waren de toeristen-op-fiets.

Want wat een drama zijn die.

De gemiddelde Nederlander-op-fiets functioneert prima in het verkeer. Natuurlijk zijn stoplichten vooral suggesties en is de kortste weg altijd de béste weg, maar in ieder geval houden ze zich aan de ongeschreven regels die we allemaal kennen.

Toeristen daarentegen, die doen maar wat.

Het allerergst: ze twijfelen.

Doen ze net alsof ze naar rechts gaan, gaan ze op het laatste moment toch rechtdoor. Zelfs al is dat de plek waar inmiddels vijftien anderen fietsen.
Zien ze eruit alsof ze door het rode licht gaan rijden, stoppen ze toch. Zelfs al betekent dit dat ze daardoor zeshonderdveertig achterliggers op hun bagagedrager hebben zitten.

Wat doen ze nou precies verkeerd?

Die arme toerist is vergeten z’n Amsterdamse voorbeeld te analyseren ?

Hij had eventjes z’n fietsie tegen een boom aan moeten zetten en een kwartiertje moeten kijken naar hoe dat nou eigenlijk werkt: fietsen in een stad.

Dan had ‘ie vanzelf gezien dat mensen richting niet aangeven door hun hand uit te steken, maar dat ze met hun stuur laten zien wat ze gaan doen. En dat het niet belangrijk is of jouw stoplicht toevallig groen is, maar of je kan oversteken zonder dat je dingen raakt.

Hij had van z’n rolmodellen moeten leren.

Wij Ollanders kunnen natuurlijk al fietsen, dus dat hoeven we niet meer van iemand te kopiëren.
Gelukkig zijn er nog veel meer vaardigheden die je niet zelf hoeft te ontdekken, maar waarvoor je alleen maar een goed rolmodel hoeft te vinden.

Je observeert jouw voorbeeld heel nauwkeurig en destilleert dan de precieze stappenvolgorde die hoort bij jouw gewenste vermogen.
Die stappen voer jij exact zo én in dezelfde volgorde uit, et voila!

Succes gegarandeerd ?

Eén van de elementen die je in de jaaropleiding tot Professional Business Communicator gaat leren is hoe je zo’n stappenvolgorde in kaart brengt. We leren je hoe je er achter komt welke stappen iemand neemt om resultaat te bereiken.
Je kunt de dingen die je zelf (nog) niet kunt, dan gewoon kopiëren van iemand die het proces al geperfectioneerd heeft.

Want waarom zou je steeds het (fiets)wiel opnieuw moeten uitvinden?

<< volgende
alle artikelen

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies