“Waar loop je precies tegenaan?”

6 februari 2020

“Waar loop je precies tegenaan?”

Binnen het gespreksmodel dat onze studenten tijdens de jaaropleiding leren, is dit de vraag waar elk gesprek mee begint.

En op het eerste gezicht lijkt het best een overzichtelijke vraag.

Alleen blijkt het in de praktijk toch nog wel wat ingewikkelder te zijn, want men heeft over het algemeen vooral last van het disfunctioneren van alle andere mensen. Wanneer iets niet lukt, dan ligt dit in de regel nooit aan diegene zelf, maar toch vooral aan de wereld om hem heen.

Dat maakt dat het antwoord op deze vraag vaak helemaal niet over de persoon in kwestie gaat, maar over alle anderen en hoe het toch vooral niet aan henzelf ligt.

Ze moeten dus ook leren om niet elk antwoord zomaar aan te nemen, maar om door te zoeken naar het ‘probleem achter het probleem’.

Het is namelijk helemaal niet zo dat mensen hun doelen niet bereiken doordat allerlei externe factoren in de weg zitten. Ze zitten zichzelf in de weg. En pas op het moment dat ze dat doorhebben, kunnen ze het heft weer in eigen hand nemen en er wat aan gaan doen.

Wanneer iemand zijn beoogde resultaten niet bereikt, dan weet je dat er bij hem van binnen iets leeft dat ervoor zorgt hij zichzelf zo in de weg zit.

Dit betekent dat je op zoek moet naar wat iemand denkt of voelt, wat ze hebben besloten en/of meegemaakt waarmee ze een constructie hebben gebouwd die ze vandaag de dag niet verder helpt, maar juist tegenwerkt.

Hier mag je overigens best de tijd voor nemen, want hoe nauwkeuriger je weet waar iemand nu écht tegenaan loopt – waar ‘ie daadwerkelijk mee zit – hoe preciezer je ‘m kunt helpen en hoe groter jouw kans op succes wordt.

En.. een hele mooie bijkomstigheid is het gegeven dat je iemand hiermee al een enorme stap vooruit helpt. Door samen dit uitzoekwerk te doen, krijgt jouw gesprekspartner ineens heel scherp voor ogen wat het nu precies is waar hij last van heeft. De kans is groot dat hij dit voorheen helemaal niet zo duidelijk had, en dit inzicht kan al voor een (groot deel van) de oplossing zorgen.

Een mooie vaardigheid om te bezitten als leidinggevende, want op deze manier leer je jouw mensen om steeds zelfstandiger en zelfredzamer te worden.

Eind volgende maand – 24 en 25 maart om precies te zijn – starten we weer met een nieuwe groep van de Professional Business Communicator, dus als je wel wat van dit soort kwaliteiten kunt gebruiken, kom gerust eens langs ?

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies