The secret of life

31 oktober 2020

Een paar dagen geleden heb ik David Attenborough’s witness statement gekeken.

Eigenlijk wilde ik al eerder kijken, maar tegelijkertijd wist ik niet zeker of ik het wel wilde zien.

Want van al die alarmerende grafiekjes, vallende woudreuzen en eenzame ijsberen word ik vaak heel moedeloos.

Gelukkig heeft Sir David wederom prachtwerk geleverd en besteedt hij ook aandacht aan de oplossingen die hij ziet en vertelt hij hoe we daar naartoe kunnen werken.

En dat beschrijft hij in, wat mij betreft, de beste verwoording van de hele film:
“We just have to do what natu.re has always done. It worked out the secret of life long ago: in this world a species can only thrive, when everything else around it thrives, too.”

Het briljante aan dit uitgangspunt is dat ‘ie universeel is.

Want ook op nationaal en regionaal niveau gaat deze regel op: om zo veel te kunnen exporteren als wij doen, hebben we andere landen nodig waar het goed mee gaat om onze export te importeren. Om aan het einde van een rivier genoeg water te hebben om in te varen, is het noodzakelijk dat de landen waar die rivier eerder doorheen stroomt niet te veel water opmaken.

En als je nog verder inzoomt en het helemaal terugbrengt naar jezelf, dan blijft het een waarheid als een koe.

Woon je in een rijtjeshuis of appartement? Dan is het voor jouw welzijn belangrijk dat het ook goed gaat met je buren, want als zij geen geld hebben om samen, bijvoorbeeld, de goot op tijd te vervangen, zit jij met de gebakken peren.

De regel gaat ook in jouw professionele context op.

Als het met jouw mensen niet zo goed gaat, dan heb jij daar ook last van, want jij kunt je werk niet doen als je de hele dag brandjes moet blussen.

En andersom geldt het ook: zij hebben het ook nodig dat jij goed functioneert, zodat zij niet jouw rommel op hoeven te ruimen.

Alles binnen je bedrijf is aan elkaar verbonden: afdelingen, hoe groot of klein ook, zijn geen losstaande elementen; verschillende teams kun je niet los zien van het geheel.

Het functioneren van de één heeft direct z’n weerslag op alle anderen.
Doet de koffieautomaat het niet? Reken maar dat dit effect heeft op het welzijn van een heleboel mensen 😉
Worden er twee langzaam gek van al dat thuiswerken? Dan heeft hun hele team daar last van.

Jij moet dus zo goed mogelijk weten wat er aan de hand is, zodat je ervoor kunt zorgen dat alles om je heen in optimale staat verkeert.

Eén van de belangrijkste voorwaarden hiervoor is openheid en is het is jouw taak om daar voor te zorgen als het niet uit zichzelf komt.

Om dat te kunnen doen, moet je allereerst in staat zijn om te ontdekken of er nog ergens informatie mist.
Want als het jou niet opvalt dat het geschetste beeld niet compleet is, dan kun je het verder natuurlijk ook wel vergeten.

Er achter komen welke informatie je nog niet hebt gekregen, dat vereist een speciale manier van luisteren. Je kunt niet zomaar meer gaan zitten, mensen wat laten kletsen en ze vervolgens weer laten gaan.

Het is ook niet heel ingewikkeld, maar je moet wel op een andere manier met de teksten die je krijgt omgaan, zodat je direct kunt ontdekken wat je nog mist.

In onze online training Super Easy Doorvragen leer je wat je moet veranderen aan jouw luisterskills om heel snel en heel precies te kunnen horen wat de ontbrekende informatie is die je wel nodig hebt.

Behalve dat luisteren, ga je ook ontdekken – what’s in a name 😉 – welke vraag je vervolgens kunt stellen om die informatie op tafel te krijgen

Er zijn namelijk maar een paar verschillende vragen die je hoeft te onthouden om in elke situatie en voor elke context een passende vraag te hebben, die ervoor zorgt dat ze je gaan vertellen wat je wil weten.

Dinsdag 10 november gaan we van start.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies