Tegenwoordig maakt het helemaal geen moer meer uit

17 december 2020

Een van mijn favoriete tijdschriften is Onze Taal (als je van taaldingetjes houdt en/of je hebt zin om een goed doel te steunen: neem een abonnement, ze zijn briljant!).

In hun novembernummer stond een column van Ludo Permentier die wat mij betreft een heel belangrijk – maar veel te vaak vergeten – probleem aansnijdt:

“Ik typ blind en met tien vingers, maar het liefst met duimen, wijs- en middelvingers. Die doen hun werk efficiënter dan de rest, vooral dan de pink, die alles bij elkaar toch maar een miserabel vingertje is. Maar neem een woord als waarom. Wat heb ik nodig op mijn Belgische ‘azerty’? Vier pinkjes, één ringvinger en twee middelvingers. En de Nederlander op zijn ‘qwerty’? Twee pinken, twee ringvingers en twee middelvingers. Inderdaad: waaróm?”

De oorsprong van dit verschil zit ‘m in de historie achter het toetsenbord.

Want het was ooit een schrijfmachine.

(Voor de jonge lezer: dat was zo’n ouderwets ding waarmee je door de toets in de drukken een hamertje met daarop de betreffende letter naar het papier ‘sloeg’ en zo de letter typte.)

Zo’n hamerbeweging kost natuurlijk tijd, dus als je twee letters die naast elkaar zaten te snel achtereen aansloeg, dan liep je het risico dat ze in elkaar vast kwamen te zitten.

Veelgebruikte letters moesten daarom een lekker eindje uit elkaar, zodat ze vrij heen en weer konden.

En welke letters veel gebruikt worden, dat hangt weer af van de taal die je probeert op te schrijven.

Dus: elke zichzelf respecterende taal had zijn eigen voorkeursopstelling.

Alleen… tegenwoordig maakt het helemaal geen moer meer uit waar de letters zitten; niets kan in de knoop raken.

Behalve dan jouw eigen vingers als je per ongeluk een verkeerd toetsenbord te pakken hebt 😉

Maargoed, dit is natuurlijk niet het probleem waar ik het over wilde hebben.

Wat mij vaak opvalt, is dat veel dingen op een bepaalde manier gaan die helemaal niet zo heel handig is, maar dat tegelijkertijd ook helemaal niemand er wat aan doet.

Dat werkt nu eenmaal zo.
Dit doen we al jaren op deze manier.
Zo is het mij geleerd toen ik hier kwam werken.

Of de dooddoener: ja, maar we hebben er toch geen last van op dit moment?
Dat kan best Brenda, maar dat je er geen last van hebt, betekent niet dat dit de beste manier is…

Een heleboel trage processen en niet functionerende procedures worden hierdoor in stand gehouden en dat kost enorm veel tijd en energie (en daarmee automatisch ook geld).

Soms is het noodzakelijk om de oorsprong ergens van te weten, zodat je helder krijgt waar de dingen vandaan komen en wat de onderliggende redenen zijn.

Zo kom je er snel achter waar de onnodige elementen zitten, die je vervolgens kunt wegnemen of updaten.

Maar om op dat punt te komen, moet je natuurlijk wel in staat zijn om precies die vragen te stellen die je de achtergrondinformatie opleveren die je nodig hebt om te kunnen stroomlijnen.

Want je kan er niet zomaar een vraag uitgooien en dan verwachten dat er een wonder gebeurt en je ineens alle essentiële info hebt.

Je moet dan niet alleen buitengewoon goede vragen hebben om te stellen, maar je moet ze ook op zo’n manier stellen dat ze bij de ander binnenkomen.

En vervolgens moet je ook nog eens het antwoord kunnen verwerken om er achter te komen of je nou antwoord hebt gekregen op je vraag of dat ze je met een kluitje naar de muur sturen 😉

In onze online training Super Easy Doorvragen ontdek je wat de vier stappen zijn waardoor je precies de goede vragen stelt en enorm snel doordringt tot waar het écht om gaat.

Wat ons betreft een prima vervanging van die eindeloze Kerstbrunch met de schoonfamilie 🙂

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies