Standpunten-zonder-eigenaar

7 november 2019

Aannames.
We hebben ze allemaal.
En we hebben ze niet voor niets.

Het is simpelweg onmogelijk om alle conclusies die we in het dagelijks leven nodig hebben éérst grondig en ‘wetenschappelijk’ te onderbouwen voordat we ze gaan gebruiken.

Daar heb je niet alleen geen tijd voor, maar het levert ook veel meer schade op dan we ons kunnen veroorloven.

Een enkele uitzondering daargelaten, nemen we allemaal aan dat het slim is om te stoppen als er een rood lampje bij het kruispunt te zien is én dat het slim is om door te rijden wanneer er een groen lampje brandt.

Niemand van ons heeft hier zélf voldoende onderzoek naar gedaan door bijvoorbeeld eens te onderzoeken wat er nu daadwerkelijk gebeurt wanneer je structureel door rood zou rijden.
Of wanneer je altijd zou stoppen voor groen.

Waarschijnlijk proberen we dat niet omdat we het de potentiële schade niet waard vinden – in euro’s en/of in ziekenhuisbezoeken ?

Zolang onze aannames ons helpen beter / sneller te functioneren, is er niets aan de hand.
Maar sommige gaan ons (na verloop van tijd) in de weg zitten en tegenwerken.

Dan gaan we ineens ’s avonds niet doen wat we eigenlijk willen (een beetje op de bank liggen lummelen), maar allemaal werkmails beantwoorden – omdat we denken dat dit hoort.

Of we durven niet tegen onze leidinggevende te zeggen dat we achterlopen op schema – omdat we het idee hebben dat dit laat blijken dat we niet goed genoeg zijn voor ons werk.

Veel van de aannames die ons op zo’n moment dwarszitten, zijn een speciaal soort aannames. Ze klinken namelijk als een stelling, maar de spreker vertelt er niet bij wat zijn eigen standpunt met betrekking tot die stelling is.

Wanneer je het met iemand hebt over die mails in de avonduren, kan hij bijvoorbeeld zeggen ‘Vandaag de dag is het gewoon de bedoeling dat je bereikbaarder bent’.
Klinkt op zich geloofwaardig, maar we hebben eigenlijk geen idee of de spreker dit zelf ook vindt: misschien zegt hij alleen maar wat hij denkt dat wij vinden.

Het kan dus heel goed dat hier ’s avonds gewerkt wordt, omdat de spreker denkt dat het van hem verwacht wordt, maar dat er eigenlijk helemaal niemand is die dit van hem verwacht.

Met elkaar praten is altijd verstandig, maar zeker in situaties waarin meerdere mensen samen moeten werken, is het van belang om dit soort standpunten-zonder-eigenaar te kunnen bespreken.

Vragen waarmee je zo’n gesprek kunt beginnen zijn:
– Wie met name of wie precies vindt dat ..standpunt..?
– Wat vind jij van ..standpunt..?
– Wat heb je meegemaakt dat je ..standpunt.. vindt?

Op deze manier kom je erachter wat de spreker zélf vindt van de stelling die hij neerlegt en kun je, indien nodig, aanvullen met jouw mening.

Zo’n gesprek levert altijd meer duidelijkheid voor jullie allebei op.
Want: als de spreker dacht dat anderen deze mening wél hadden, kun je dit verduidelijken en weten jullie allebei wat jullie van elkaar verwachten.
En: als de spreker zelf volledig achter de stelling staat, hoef jij natuurlijk niets te verduidelijken, maar dan weten jullie vanaf nu dat de spreker op eigen initiatief handelt – iets waarvan de spreker zich misschien helemaal niet bewust was ?

De vragen hierboven zijn onderdeel van het Metamodel voor de Taal.
Dit is een model waarin we vijftien ‘onvolledigheden in taal’ onderscheiden. Elk van die onderscheidingen heeft zijn eigen set specifieke vragen, waarmee je razendsnel tot de kern kunt komen.

In de praktijk ga je meer dan genoeg uitspraken vinden om deze vragen op de kunnen oefenen, maar als je liever eerst ‘droog’ oefent.. het kaartspel bestel je hier.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies