Problemen bestaan niet.

24 oktober 2019

Als we naar de natuur kijken, vinden we daar geen problemen.

Die tornado’s in Texas hoeven geen afspraak te maken bij hun psycholoog omdat ze zo’n last hebben van de schade die ze veroorzaakt hebben.

Een tornado is gewoon een tornado en heeft daar geen enkele moeite mee.

Net zoals een bosbrand an sich alleen maar een bos is dat in brand staat.

Problemen worden gemaakt door mensen.

Wij vinden zo’n bosbrand wel of niet een probleem, omdat we er een betekenis aan geven.
Want een bosbrand heeft natuurlijk gevolgen.

De één zal denken ‘daar gaan de longen van de wereld, nu wordt het nog moeilijker om het klimaat te redden’ en vindt het verdwijnen van zoveel natuur vreselijk.

Maar een ander kan diezelfde bosbrand bekijken en denken ‘kijk nou toch, ik heb ineens meer grond om m’n plantjes op te zetten, komt dat even mooi uit, nu kan ik m’n kinderen te eten geven’ en die vindt het geweldig dat dat bos vertrokken is.

Het is dan heel simpel om te stellen dat die boer kortzichtig is en zich niet bezig houdt met het welzijn van de wereld. Hij is alleen bezig met zijn eigen gewin, en dat dit ten koste gaat van ons allemaal, maakt hem blijkbaar niet uit.

Zo simpel werkt het alleen niet, want wanneer wij ons in zijn situatie verplaatsen, wordt zijn reactie eigenlijk best heel logisch en verklaarbaar.

Want stel nou dat die man net zoveel van zijn kinderen houdt als wij van die van ons.
Dan kan het zomaar zijn dat hij het met deze stellingen eens is:
– Ik hoor bij de ouders die van hun kinderen houden.
– Ik ben een liefhebbende en verantwoordelijke vader.
– Als vader moet ik ervoor zorgen dat mijn kinderen krijgen wat ze nodig hebben, te beginnen bij de basisbehoeften.

Natuurlijk is zo’n man dan niet bezig met wat die bosbrand aan de andere kant van de wereld voor effect heeft, hij is allereerst een ouder die voor zijn kinderen zorgt.

De moraal van dit verhaal ? …

Wanneer je vandaag, morgen of volgende week iemand tegenkomt waar je helemaal niets van snapt, of van wie je iets vindt, ga dan eens op zoek naar wat er in zijn wereld waar zou kunnen zijn waardoor zijn of haar reactie logisch en verklaarbaar wordt.

De kans is groot dat je, zodra je dit weet, meer begrip kunt opbrengen voor het standpunt of de reactie van die ander.

En: je weet nu hoe je die ander jouw kant op kunt krijgen. Je hoeft namelijk alleen maar jouw idee te laten passen in en bij de wereld van die ander en ze gaan uit zichzelf met je mee.

Om op deze manier naar mensen te leren kijken en te leren hoe je mensen zichzelf laat overtuigen, kun je in maart aanschuiven bij de jaaropleiding tot Professional Business Communicator.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies