0174 - 38 68 01
Gildestraat 215, 2671 BW Naaldwijk
Opleidingen in professioneel
en persoonlijk leiderschap

Word de beste leidinggevende van het bedrijf.

Ons hele gezin is Team Asperge

24 juni 2020

Ons hele gezin is Team Asperge, dus zodra het aspergeseizoen aanbreekt, proberen we altijd zo veel mogelijk redenen te verzinnen om ze op het menu te kunnen zetten.

Dit jaar had Jan een nieuw excuus bedacht 🙂
Na de eerste keer asperges zit je natuurlijk met al die schilletjes en in het kader van de voedselverspilling is het om dat zomaar weg te gooien.
Zijn voorstel was daarom: ‘Wat nou als ik voor morgen van de restanten aspergesoep maak, dan hoeven we dat allemaal niet weg te doen?’

Mam en ik vonden dat een heel goed idee, want het is a) een extra keer asperges en b) we hoeven niets anders te verzinnen om die avond te eten.

Iedereen blij dus.

Dachten we.

Want toen Jan de volgende dag op kantoor rond een uur of vier aankondigde naar huis te gaan om te koken, vroeg hij of ik toevallig al een idee had voor het avondeten.

Nou, zei ik, die aspergesoep van jou toch?

En toen kwam de aap uit de mouw, want voor Jan is ‘aspergesoep’ zonder tegenbericht een voorgerecht, meer een bouillonnetje zeg maar, en daar moet dus nog iets bij om er een maaltijd van te maken.

Maar voor mij is ‘aspergesoep’ net zoiets als courgettesoep of pompoensoep, gewoon een complete maaltijd dus – hooguit met een broodje voor de leuk.

Geen wereldschokkend probleem natuurlijk, maar wel lekker dat we hier van tevoren achter kwamen, want anders had Jan geen hoofdgerecht gehad en had ik met een hele andere soep dan verwacht voor m’n neus gezeten.

Dit soort spraakverwarringen zijn in privésfeer vaak wel irritant, maar verder niet echt schadelijk.

Veel problematischer wordt het als je in jouw professionele bestaan niet in staat bent om de benodigde eenduidigheid te bewerkstelligen.

Want als jouw leverancier iets heel anders verstaat onder ‘opleverdatum’ dan jij – zit jij met een probleem en niet die leverancier.

En als jouw team met ‘er zijn geen problemen’ en alles ‘gaat volgens planning’ bedoelt dat er ‘een paar op het oog kleine issues zijn waar we nog niet naar hebben gekeken’ en dat ‘in elke planning wel wat uitloop is opgenomen’ – dan wil je dat zo snel mogelijk ontdekken en niet pas na een paar maanden als het te laat is.

Maar hoe ontdek je dat dan?
Hoe kom je er snel achter wat iemand écht bedoelt met wat ‘ie zegt?
Wat kun je doen waardoor ze je gaan vertellen wat je wil weten, in plaats van wat zij kwijt willen?

Dat doe je door heel gericht door te vragen op alleen die woorden die verduidelijking nodig hebben en dit met zo’n vraag te doen, dat ze er niet meer onderuit komen om je antwoord te geven.

Aanstaande maandag – 29 juni – start de eerste ronde van onze nieuwe online training Super Easy Doorvragen.

Het is niet alleen de eerste keer dat we deze training geven, maar het is ook onze eerste keer online. En dat betekent dat het voor ons ook even wennen is en dat we as we speak achter de schermen hard aan het werk zijn om de training te maken.

Dit zorgt ervoor dat er elke week twee nieuwe modules online komen en om je te bedanken voor jouw geduld, krijg je deze week een hele fijne korting als je je aanmeldt 🙂

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies