Nog los van de totale paniek om die onvoldoende..

16 juli 2020

Een vriendin wees me er pas op dat het al bijna vijf jaar geleden is dat we afstudeerden.

We gaan dus al bijna vijf jaar zonder verplichte colleges, essay-deadlines en eindeloze ‘werkgroep vergaderingen’ (lees: borrels rond lunchtijd) door het leven en door haar opmerking moest ik ineens denken aan ons eerste jaar op de universiteit.

Net – of bijna – achttien en na een goede vier maanden vakantie werden we ineens geacht volle kracht vooruit aan de studie te gaan.

Over het algemeen lukte dat ook best aardig, maar ik kan me nog heel goed de eerste keer herinneren dat we de cijfers terugkregen van ons eerste paper.

Vers van de middelbare school had ik natuurlijk heel hard m’n best gedaan om dat wat ik daar had geleerd te combineren met al die nieuwe eisen van de universiteit.

Was niet helemaal gelukt, zo bleek uit het cijfer…

Een schamele 5,0.

“Niet voor de inhoud hoor, want die was wel in orde, maar je schrijft niet wetenschappelijk genoeg,” zo luidde het commentaar achteraf.

Nog los van de totale paniek om die onvoldoende (dit was 50% van het cijfer, dat komt nooit meer goed, straks moet ik stoppen met de studie…), begreep ik ook niet echt waar de beste man het over had.

Want wat is in vredesnaam ‘niet wetenschappelijk genoeg’?
Hoe meet je dat en wat moet ik dan precies veranderen?

Na zes jaar daar rond te hebben gelopen en na een heleboel ‘wetenschappelijke’ stukken te hebben gelezen, ben ik tot de volgende conclusie gekomen: als je na vijf tot tien minuten lezen de dringende behoefte voelt opkomen om in bed te gaan liggen voor een klein dutje.. dan heb je een echte wetenschappelijke tekst gevonden.

Maar goed, los van m’n persoonlijke mening.. ik was natuurlijk wel van die lui afhankelijk voor mijn diploma’s en dus zat er maar één ding op: het commentaar serieus nemen en me aanpassen aan wat blijkbaar verwacht wordt.

Gedurende mijn hele studie bleef het commentaar zo ongeveer hetzelfde en na verloop van tijd merkte ik ook dat het meer aan me begon te knagen.

Want één kerel die dat vindt, soit.

Alleen… zeven, van verschillende vakken, met verschillende specialisaties, verspreid over al die jaren, dat vond ik minder makkelijk naast me neer te leggen.

Dus zo tegen het einde van de studie was ik er zelf ook in gaan geloven: ik, afgestudeerd Neerlandica, kan niet zo goed schrijven en teksten in elkaar zetten.

Op zichzelf natuurlijk al niet zo’n hele leuke constatering, maar het werd helemaal lastig op het moment dat bleek dat het werk dat ik het liefste doe, staat of valt met mijn vaardigheid om informatie over te dragen door middel van – ook wel veel  geschreven – tekst.

Want ga maar eens je brood verdienen met iets waarvan je denkt dat je het niet kunt.

Nu is het gelukkig ook ons werk om dit soort beperkende meningen en overtuigingen te achterhalen en op te ruimen, dus inmiddels ben ik weer genezen, maar dat neemt niet weg dat ik er een flinke tijd best veel last van heb gehad.

Er vanuit gaande dat jij je in een ander vak gespecialiseerd hebt, zou het zomaar zo kunnen zijn dat jij (onbewust) ook vast zit in zo’n onterechte veroordeling van jouw eigen capaciteiten en dat je er zelf niet echt uit komt.

Als je er nou wat aan zou willen (laten) doen, laat het even weten en dan kom je lekker tussen twee thuiswerkmeetings door onze kant op.

Wie weet tot snel 😉

alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies