Morgen laatste dag: 70% korting op Super Easy Doorvragen

27 juni 2020

In de laatste jaren is onze gemiddelde student flink van gedaante veranderd.

Tegenwoordig hebben we relatief veel millennials in de opleidingen en dat brengt een hele andere dynamiek met zich mee.

Want ze zijn niet alleen een stuk jonger, maar ze lopen ook tegen hele andere problemen aan in hun werk.

Ze zijn namelijk vaak óf net leidinggevende geworden van een team, of ze zijn net begonnen met het aannemen van personeel.

En in beide processen komen ze ongeveer hetzelfde tegen: want niemand heeft ze ooit geleerd hoe ze met die nieuwe hiërarchie om moeten gaan.

Want als jij ineens op papier hoger geplaatst bent dan jouw voormalig collega-met-veertig-jaar-ervaring, hoe moet je die dan in hemelsnaam ineens gaan vertellen wat ‘ie moet doen?

En als jij altijd samengewerkt hebt met compagnons die even gedreven zijn als jij – of als je alles altijd zelf hebt gedaan – en nu ineens met werknemers te maken krijgt, wat doe je dan met mensen die waarschijnlijk minder uit zichzelf gemotiveerd zijn om de klus te klaren?

Met andere woorden: ze hebben niet zo veel ervaring als ‘baas’ in de meest brede zin van het woord en weten niet hoe ze die verantwoordelijkheid kunnen dragen.

Ze zijn namelijk wel gewoon eindverantwoordelijk.
Zij worden aangekeken op het succes, maar zeker ook op het ‘falen’ van hun mensen, terwijl ze nog geen idee hebben hoe ze invloed kunnen uitoefenen op het resultaat van anderen.

Dat gaat natuurlijk niet altijd mis, want veel mensen laten zich makkelijk aansturen en doen gewoon netjes wat er van ze verwacht wordt.

Maar ze lopen nou net vast op de mensen die niet lekker functioneren en er ook niet zo goed op reageren als je ze dat probeert te vertellen.
Of als ze de pech hebben er eentje in het team te hebben zitten die überhaupt geen enkele manier van supervisie trekt.

Dit zijn vaak ook mensen die verbaal heel erg aanwezig zijn en overal een heel verhaal bij ophangen.
Als je ze ergens naar vraagt, beginnen ze het antwoord met een reden of vijf, zes over waarom het zo enorm logisch is dat ze niet hebben gedaan wat ze hadden moeten doen.

Toch moet je als leidinggevende, teamleider, unithoofd, werkgever of baas er op de een of andere manier achter zien te komen hoe het nou écht zit en wat er nou precies aan de hand is.

Ik bedoel, ze lullen je steeds weer de hoek in en het is dan best lastig om een weerwoord klaar te hebben waarmee je de verhoudingen weer terugbrengt naar hoe het zou moeten zijn.

Iets dat altijd goed werkt wanneer iemand je (al dan niet bewust) probeert te overrompelen met een heel verhaal, is het stellen van één of twee heel accurate vragen, waarmee je hun verhaal-ballonnetje lek prikt en alle gebakken lucht laat weglopen.

Er zijn een paar speciale vragen waarmee je keer op keer precies dit effect krijgt, ongeacht in welke situatie je je bevindt of waar het over gaat.
Die vragen doen namelijk iets heel speciaals.
Ze zorgen ervoor dat de dingen die de ander presenteert als feit, weer teruggebracht worden naar de mening die het eigenlijk is.

Want dat is wat er vaak gebeurt.
Iemand heeft een mening ergens over, of heeft zelf ergens voor gekozen, en op het moment dat jij daar een vraag over stelt dan gaan ze het presenteren alsof het een vaststaand feit is en zij er daarom dus niets aan kunnen doen.

Welke vragen dit precies zijn, hoe je bepaalt welke je wanneer stelt en hoe je jouw vraag het beste dropt, leer je allemaal in onze nieuwe en eerste online training Super Easy Doorvragen.

Aanstaande maandag gaan we al starten en dat betekent dat je alleen vandaag en morgen nog 70% korting krijgt als je vanaf maandag meedoet.

Je vindt alle info hier: bnlpa.nl/super-easy-doorvragen

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies