Man, man, wat een ellende

20 augustus 2020

Precies een week geleden heb ik m’n ogen laten laseren en hoewel er nog heel veel kunsttranen en antibacteriële druppels betrokken zijn bij mijn levensgeluk, is het wat mij betreft nu al een succes.

Jarenlang durfde ik niet, want ‘het gaat vast precies bij mij mis’, ‘ik kan vast niet lang genoeg stil liggen’ en meer van dat soort onzin.

Compleet onnozel natuurlijk, want je bent gewoon het volgende nummer op de lijst met oogbolletjes die niet doen waar ze voor gemaakt zijn. Er is echt niemand in die hele kliniek te vinden die ook maar een klein beetje onder de indruk is van de ingrepen die ze uitvoeren.

Heerlijk ontnuchterend.

[ Voor de bebrilde lezer die wel klaar is met die bril.. stop met twijfelen, ga het gewoon doen! Blijf je toch twijfelen? Ga dan géén video’s zoeken op youtube – ik herhaal: ga géén video’s zoeken – maar bel/mail/app me efkes met je bezwaren, dan vertel ik je met alle liefde precies hoe enorm het is meegevallen 🙂 ]

Nu mijn ‘lichtbrekingsfout’ is hersteld, is de hele wereld ineens scherp en goed te zien. En dan niet pas na een half uurtje zin maken om die stomme lenzen in te doen. Nee, zodra ik m’n ogen ’s ochtends open doe is het feest.

Of stiekem is feest niet helemaal accuraat, want er is één ding dat me tot vorige week nog nooit was opgevallen..

Namelijk hoe verfrommeld een mens er uit ziet als ‘ie net uit bed stapt.

Man, man, wat een ellende.

Tot voor kort moest ik altijd een beetje gniffelen om mensen die aan het klagen waren over hun slaaphoofd, want ik had daar helemaal geen last van en ik zag het trouwens bij anderen die net wakker waren ook nooit, dus wat het probleem nou precies was ontging me totaal.

Wat een misvatting.

Ik denk dat we hier vrij letterlijk mogen spreken van een zogenoemde ‘blinde vlek’ 😉

Mijn halfblindheid (ik had -7.50…) heeft al die jaren ontzettend effectief bijgedragen aan m’n illusie dat ik ’s morgens ongekreukeld ontwaak, maar het is nu toch echt tijd om de waarheid onder ogen te zien en te accepteren dat de tijd van blissful ignorance voorbij is 🙂

Geconfronteerd worden met onze blinde vlekken is voor iedereen altijd even slikken. Het maakt niet uit of je er ’s ochtends als een vaatdoek uit blijkt te zien of dat je ineens inziet dat je, zeg even, minder goed voor jezelf op kunt komen dan je dacht, of er plotseling achter komt dat je helemaal niet zo lekker met veranderingen omgaat dan je tot nu toe van jezelf dacht.

Ongeacht de inhoud van een blinde vlek, als je er ineens met een zaklamp op schijnt en ziet wat zich al die tijd verborgen hield, dan is dat gewoon vervelend.

Toch is het wel belangrijk om zo veel mogelijk van die ‘blinde vlekken’ op te lossen.

Het probleem van een blinde vlek is namelijk dat je zelf geen idee hebt wat er in zit, waardoor je er dus ook niets aan kunt doen.

Pas op het moment dat jij weet waar je jezelf anders inschat dan het in de praktijk blijkt te zijn, pas dan kun je de verandering inzetten die je nodig hebt om jouw performance aan te laten sluiten bij het beeld dat je van jezelf hebt.

Eén van de snelste manieren om jouw blinde vlekken in kaart te krijgen, is met behulp van fatsoenlijke feedback van anderen – bij voorkeur mensen die jou in actie zien en je dus heel accuraat kunnen vertellen wat er precies gebeurt en hoe je dat anders kunt doen.

Dit is een belangrijke reden voor het feit dat je in onze jaaropleiding ontzettend veel oefent terwijl wij met je mee kijken.

Doordat we op het moment suprême naast je staan, kunnen we je direct en heel gericht bijsturen als je per ongeluk in zo’n blinde vlek terecht komt.

Dit zorgt ervoor dat jij heel snel in de smiezen hebt wat jouw blinde vlekken precies zijn en je ook meteen praktisch uitvoerbare tips krijgt om wel de resultaten te bereiken die je nastreeft.

In oktober starten we weer met een nieuwe groep aanstaand Professional Business Communicators en er zijn nog een paar plekjes vrij.

Wie weet tot in oktober!

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies