Magie.

5 december 2019

Als kind vond ik Sinterklaas altijd het beste feest van het jaar.

Los van de magie van alle cadeaus, had ik altijd het idee dat Sinterklaas net iets meer voor ons was dan voor de andere kinderen van school.

Ons huis had namelijk nog een échte open haard met schoorsteen waar ze door naar binnen konden.

Heel af en toe zat er ook een kleine vogel in de haard – die was dan door de schoorsteen naar beneden gevallen – en dat was voor mijn kinderhoofd genoeg bewijs dat mensen-met-cadeaus er ook heel goed doorheen kunnen.

Sommige van mijn klasgenootjes zetten hun schoen bij de verwarming, maar dat was heel onlogisch, want er past helemaal niemand in een verwarmingsbuis.
Die zijn super smal en dat gaat gewoon niet.

In tegenstelling tot onze schoorsteen, natuurlijk.
Want dat kan prima.

Daarnaast was er nog een andere factor die meespeelde.

Wij hadden namelijk nooit een oom, of een opa, of wie dan ook, die de zak met cadeautjes voor de deur moest zetten en dan net te laat uit het zicht verdween.

Bij ons stond die zak er écht ineens. Er was niemand ‘aan het roken’ of ‘naar de wc’ of ‘even iets pakken’ als de bel ging.
Iedereen zat in de huiskamer, vaak speelden we Risk (of een ander spel dat gegarandeerd vierenzestig uur duurt) en dan plotseling ging de bel en waren de cadeautjes er.

Magie.

Als professional wordt er van je verwacht dat diezelfde magie ook in jouw gesprekken zit. Dat je net die éne opmerking maakt of vraag stelt, waardoor je precies de kern weet bloot te leggen.
En dat de mensen waar je mee praat, weten dat je dit gaat doen en toch maar niet achter het geheim kunnen komen hoe je toch steeds precies dat ene gaatje vindt.

Misschien heb je jouw sparkle nog niet gevonden, of is ‘ie in de loop van de tijd per ongeluk een beetje gedoofd of zelfs verdwenen.

Terwijl je eigenlijk wel een schitterende performance zou willen leveren.

Maar toch merk je dat je soms net iets te dof reageert.
Je weet wel dat je het zou moeten kunnen – schitterende gesprekken voeren – maar het lukt je niet en je weet ook niet zo goed waar dat nou aan ligt.

Alles wat je leert in de jaaropleiding Professional Business Communicator is er op gericht om jou te helpen sprankelend door het leven te gaan.

We leren je niet alleen hoe je fonkelende gesprekken voert, maar we helpen je ook om alle dingen op te ruimen die je in de weg zitten om dit in de praktijk te brengen.

Zie jij het zitten om in 2020 shinen?

PS: Het geheim van de deurbel hebben we vele jaren later ontdekt..
Jan is namelijk enthousiast sportvisser en om ervoor te zorgen dat de vissen niet zien dat wurrempie aan een draadje vastzit, is het draadje waar hij mee vist doorzichtig. In ons oude huis bevond zich, behalve die open haard, ook nog zo’n ouderwetse trekbel. En dat betekent dat er binnen een ketting is, die de bel laat klingelen als je buiten aan de knop trekt. Als je dan zo’n doorzichtig vissendraadje aan die ketting vastmaakt en dat draadje door het halve huis laat lopen, dan kun je al zittend op de bank aan dat draadje trekken en maakt de bel geluid.
Childhood.
Ruined.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies