Jij bent ook een blauwe, hè?

17 oktober 2019

“Persoonlijkheid is slechts een van de bronnen voor gedrag […]. Je kunt daarom beter gedrag en vaardigheden meten dan persoonlijkheid.”

“Al die persoonlijkheidstesten of -analyses bestaan alleen maar omdat […] hr-medewerkers én werkgevers niet erg kritisch zijn als het op dit soort tests aankomt.”

Afgelopen juni schreef psycholoog Jan Derksen een artikel in vakblad Werk & Veiligheid en nu.nl heeft hem daar onlangs over geïnterviewd.

Derksen stelt dat veel van de huidige persoonlijkheidstests onnodig inbreuk maken op iemands privacy en dat het schadelijk zou kunnen zijn voor de mensen die ze ‘ondergaan’.

Hij zegt: “[…] jaarlijks [krijgen] duizenden mensen op basis van die test een etiket opgeplakt. Dat is op zijn minst een vervuiling van de identiteit, want je gaat leven met het idee dat je een bepaald type bent. In het ergste geval gaan mensen eronder lijden.”

Vaak wordt de ‘uitslag’ gepresenteerd als min of meer vaststaande profielen of karaktereigenschappen.

Dat dit schadelijke effecten kan hebben, weten we helaas ook uit eigen ervaring.

Een paar jaar geleden hebben wij er ook eentje gedaan – die wij probeerden, werkte onder andere met ons dna.

Bij mij bleek dat ik nooit enige ambitie in de verkoop zou hoeven koesteren, want ik ben geboren met het worrier-dingetje en niet met het warrior-dingetje.
Van die eerste ga je je vooral veel zorgen maken.
En mensen die zich zorgen maken, die kunnen niemand overtuigen van de voordelen.
Dus vergeet het maar met je sales.

In de maanden daarna, merkte ik dat me stiekem steeds vaker afvroeg wat ik aan het doen was. Want ik kan dan wel denken dat het te leren is (vroeger kon ik immers ook niet fietsen, of rekenen, of …), maar misschien heb ik het wel verkeerd?

Dit is precies het probleem met dit soort tests: mensen kunnen enorm aan zichzelf gaan twijfelen.
Dan horen ze dat ze ‘een blauwe’ zijn en gaan ze automatisch geloven dat dit hun karakter bepaalt en dat ze dit niet kunnen veranderen.
Zelfs als het tegenovergestelde gezegd is bij de bespreking van de resultaten ?

Daarom is het veel effectiever om iets anders te meten.
Je hoeft namelijk helemaal niet te weten wie iemand is; je wil weten welke capaciteiten iemand bezit.

Ook voor het lijdend voorwerp is dit veel fijner, omdat het gaat over vaardigheden en niet over (vaststaande) persoonlijkheidskenmerken.
En vaardigheden kun je leren door te oefenen en te trainen.

Een mooie tool om de capaciteiten van jouw (potentiële) managers te analyseren, is ManagingResult.
Hierin worden achtentwintig essentiële manager-competenties in kaart gebracht.

De deelnemer vult een enquête en een zelfanalyse in, eventueel aangevuld met de analyse van een externe feedbackgever. Uit de enquête wordt berekend in welke mate de competenties tot uiting komen en de zelfanalyse (het spreekt een beetje voor zich) laat zien in welke mate de manager zelf vindt dat hij de vaardigheden beheerst.

Op basis van deze analyses vindt er een gemeenschappelijke vaststelling plaats en daarna kiest de manager zelf welke competentie hij als eerste wil ontwikkelen.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies