Geen cocktails als warming up

27 februari 2020

Als ik ergens ben, is het stiekem altijd mijn favoriete bezigheid om andere mensen te observeren.

Het is geweldig welke verhalen mensen in een restaurant aan elkaar vertellen en het geeft je meteen een uniek inkijkje in hoe anderen de wereld beleven.

Want veel mensen (b)lijken zich helemaal niet bewust van het gegeven dat ze mensen (met ogen en oren) om zich heen hebben zitten.

Ze gaan de hele avond ruzie met elkaar zitten maken, of ze nemen uitgebreid de tijd om alle roddels binnen de vriendengroep uit te wisselen.

Briljant.

Gelukkig omringt de mens zich van nature met mensen waarmee ze dingen gemeen hebben en dus heb ik een vriendinnetje dat precies dezelfde guilty pleasure heeft.

Toen we pas weer eens samen waren, hebben we dan ook heerlijk het tafeltje naast ons geanalyseerd en vervolgens hebben we de hele nacht prachtig gedanst – al zeggen we het zelf.

We waren alleen één ding vergeten:
Als je allebei met de auto komt, dan kun je geen cocktails drinken bij wijze van warming up.

En zeker aan het begin van de avond hadden we daar even wat moeite mee, omdat die eerste dansjes best stroef gaan als je het moet doen op een colaatje ?

Gelukkig duurde het niet lang voordat we een hele nieuwe manier van mensen kijken ontdekten.
Want omdat je zelf heel stabiel op je benen blijft staan, valt het stukken beter op dat iedereen om je heen in meer of mindere mate z’n evenwicht kwijtraakt.

Die avond hebben we geleerd dat je geen hakken aan moet doen naar een hiphopfeestje, want dan val je dus plat op de snuit.

Ons vermoeden is dat die ongelukkige schoenkeuze voortkwam uit het doel om er charmant en aantrekkelijk uit te zien.

Een heel goed voorbeeld van een actie die niet die niet naar dat beoogde doel leidt ?

Op het eerste gezicht lijkt het misschien wel te kunnen werken, maar om haar doel te bereiken, had ze ook over de rest van de avond na moeten denken en over hoe verschillende acties elkaar beïnvloeden.

Ook buiten de dansvloer gaat deze werkwijze op: als jij jouw doel wil bereiken, dan ontkom je er niet aan om zorgvuldig te bepalen welke acties je verder in de richting van jouw doel gaan brengen.
Alle dingen die je niet helpen of juist weg van jouw doel leiden, die mag je niet eens meer doen.

Je moet dus leren hoe je er achter komt of iets alleen maar líjkt te werken, of dat het daadwerkelijk een geschikte actie is.
Dit begint bij het helder maken van wat jouw doel nu precies is, zodat je weet waar je heen gaat.

Onze overtuiging is dat je altijd een doel moet hebben, want als je geen doel hebt, dan ben je doelloos bezig.

En doelloos bezig zijn, brengt je nergens.

Dit is de reden dat we in onze jaaropleiding een hele module hebben ingeruimd voor dit thema. Je leert het verschil herkennen tussen idealen (of dromen) en concretere doelen. En je leert aan welke eisen de acties moeten voldoen die je aan zo’n concreet doel koppelt.
Zodat je jouw slagingskans zo groot mogelijk maakt – want daar wordt uiteindelijk iedereen gelukkiger van ?

De volgende groep Professional Business Communicators begint eind maart aan hun reis en er is nog plaats voor iemand die wel wat doelgerichter door het leven kan gaan ?

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies