Exclusieve muzikale bewerkingen

9 december 2021

Er is ooit een tijd geweest dat je nog geen Engels sprak, terwijl je toen wel al Engelstalige muziek hoorde.

Die combinatie van feiten betekent dat je toen zeer waarschijnlijk jouw eigen unieke versie van de songtekst hebt ontwikkeld – en een tijdlang vol overgave hebt ‘meegezongen’.

Eén van mijn exclusieve muzikale bewerkingen betreft de megahit ‘Don’t leave me Bradley’.

Google vertelt me dat dit nummer in 2000 verscheen en dat betekent dat ik ruim twintig-en-een-half jaar een totaal ander nummer ten gehore heb gebracht.

Ik vond het ook niet heel vreemd ‘Go on, don’t leave me Bradley’ klinkt als een best normale zin.

Toch? 🙂

Volgens mij hadden we toen zelfs op school iemand die Bradley heette, dus er was geen enkele aanwijzing dat er iets niet helemaal goed ging.

.. wist ik veel dat het nummer ‘Breathless’ heet en dat ze over iets heel anders zingt dan waar achtjarigen doorgaans mee bezig zijn 😉
(ze blijkt namelijk te zingen: “So go on, come on, leave me breathless” en geeft meteen enkele suggesties over wat meneer zou kunnen doen om dat resultaat te bereiken)

Ik wil maar zeggen: als je iets niet kent, dan her-ken je het ook niet.

Je maakt er simpelweg iets anders van en zorgt dat het nieuwe ding – in dit geval dus een liedje, maar het kan van alles zijn – past binnen jouw wereld van dingen die je wél kent.

Exact hetzelfde gebeurt er als je mensen probeert aan te sturen: alles wat jij zegt, maken zij zo dat het past binnen hun eigen belevingswereld.

Ook als dat (voor jou) overduidelijk niet is zoals je het bedoelt.

Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je er achter komt wat mensen hebben gedaan met de dingen die je tegen ze hebt gezegd en er niets lost in translation blijft.

En de enige manier waarop je daar achter komt is door ze vragen te stellen.

Moeten jouw vragen wel zo accuraat zijn dat ze de kern naar boven halen natuurlijk, want anders blijf je rondjes draaien in dat vertaalspelletje en komen jullie nooit tot iets concreets.

Goede vragen stellen is dus van groot belang.

En laat het nou net zo zijn dat we daar een online training over gemaakt hebben 😉

Hij heet Super Easy Doorvragen en zoals de titel al doet vermoeden gaat ‘ie maar over één ding: gemakkelijk op het juiste moment de juiste vragen kunnen stellen.

Dat is gelukkig een stuk meer ‘easy’ dan je wellicht zou vermoeden: met een paar uurtjes ben je door de hele training heen.

Dan heb je niet alleen vijf super gerichte vragen die elk op hun eigen moment het best werken, maar je leert ook één universele vraag die je op elk moment kunt inzetten.
Zo heb je altijd een vraag om op terug te vallen.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies