Een drama voor alle hulpsinterklazen

6 november 2020

Het duurt nog heel even voor de Sint weer in het land is, maar om alle cadeaus op tijd in de schoenen te krijgen, krijgt de beste man het dringende advies om op tijd te beginnen met bestellen.

Er zal dit jaar waarschijnlijk heel weinig speelruimte zijn om Pakjesavond te vieren, maar gelukkig past een goedgevulde jutezak die voor de deur staat terwijl de afzender in geen velden of wegen te bekennen is, heel goed binnen zowel de Sinterklaastradities als de coronamaatregelen.

Dan blijft nog wel de kwestie: wat ga je toch in die zak stoppen?

Want als je veel mensen om je heen hebt die goed weten wat ze willen, dan hebben ze over het algemeen alles zelf al gekocht. En als je dan toch nog iets hebt ontdekt dat ze leuk vinden.. zul je altijd zien dat je net de verkeerde kleur hebt gekozen. Of ‘er is nog een andere en is net een beetje anders, die heeft namelijk <onbegrijpelijke specificatie x>, en dat maakt volgens mij wel echt uit in de prestaties.’

Ontzettend lekker natuurlijk: weten wat je wil en dat ook voor jezelf te regelen; maar voor alle hulpsinterklazen is het een drama, want die kunnen het nooit meer goed (genoeg) doen 😉

Deze dynamiek kun je vertalen naar hoe je samenwerkt met je team.

Als jij heel goed weet wat je wil, dan is het heel verleidelijk om dat zelf te gaan regelen. Alleen.. dat is jouw werk helemaal niet. Het is jouw taak om jouw mensen naar een hoger niveau te brengen.

Ontzettend leuk dat jij vindt dat dingen op een bepaalde manier gedaan moeten worden, maar dat mag niet in de weg komen te staan van het recht dat de rest heeft om dingen op hun eigen manier te doen.

Iedereen heeft namelijk het recht om het zelf op te mogen lossen en hun eigen fouten te mogen maken. Daar leren ze immers het meest en het snelst van.

Waar jij in de aansturing voor moet zorgen, is dat je onafhankelijke mensen creëert die zelfstandig en zelfverzekerd hun werk kunnen doen.

Dit betekent dat je – hoe frustrerend dat soms ook is – ze moet helpen om zélf verder te komen als ze vastlopen en het niet van ze overneemt.

Jij moet op zo’n manier leiding geven, dat ze zelf de oplossingen ontdekken voor de problemen waar ze tegenaan lopen.

Dat doe je niet door het dan maar zelf te doen.
En ook niet door ze steeds maar opnieuw uit te leggen hoe jij vindt dat ze het moeten doen.

Dat doe je door ze te helpen hun gedachtegang te ordenen.
Dat doe je door vragen te stellen.

Want doordat zij antwoord moeten geven op de vragen die je stelt, ‘dwing’ je ze automatisch om het voor zichzelf helder te maken.

Mits je de goede vragen stelt natuurlijk.

Want een wazige vraag, levert ook een wazig antwoord op en daar komt niemand verder mee.

Duidelijke vragen die gericht zijn op de kern, dat zijn de vragen waarmee je ervoor zorgt dat zij zich ook weer kunnen richten op de kern.

Welke vragen dat precies zijn en hoe je bepaalt welke vraag het beste past in de context, daar gaat onze online training Super Easy Doorvragen over.

alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies