De dag van de ijsbeer

20 februari 2020

Volgende week donderdag – de 27e – is het de internationale dag van de ijsbeer.

Een ideetje van Polar Bears International, een organisatie die zich op allerlei manieren inzet om het leefgebied van de ijsbeer te behouden.

Ze filmen bijvoorbeeld met webcams plaatsen waar veel ijsberen zich verzamelen en die beelden kun je dan op hun site bekijken (nu is het trouwens het verkeerde seizoen voor ijsberen, daarom hebben ze een noorderlichtcam).
Een andere manier waarop ze aandacht willen vragen voor het verdwijnende leefgebied van de ijsbeer is dus de internationale dag van de ijsbeer.

En ze hebben op zich wel een punt, want of je nou gelooft dat de mens er iets aan kan doen of niet, het blijft een gegeven dat de ijsbeer een groot probleem heeft:
z’n huis is aan het smelten.

Hij raakt niet alleen langzaam (of snel) steeds meer van zijn leefgebied kwijt, hij bezit ook een aantal eigenschappen die niet zo handig gaan zijn in de komende jaren.

Een witte vacht is misschien handig als je op het ijs woont, maar buitengewoon onpraktisch als ‘ie straks een plekje op het land moet zoeken.

Die vacht is ook nog eens super dik en warm. Heel prettig toen het nog koud was, maar dat ijs smelt natuurlijk niet voor niets, dus hij gaat het flink warm krijgen binnenkort.

Als professional heb je ook te maken met steeds veranderende omstandigheden, alleen is de kans dat mensen een stichting voor je oprichten is iets kleiner ?

Desondanks zul je wel een manier moeten vinden om mee te gaan met de wereld om je heen die de hele tijd in beweging is en steeds weer verandert.

Je kunt niet een paar jaar heel hard werken en dan besluiten ‘hè, hè, ik ben er’.
De rest van jouw omgeving blijft groeien en ontwikkelen.
Als je daar bij wil blijven horen, dan ontkom je er niet aan om mee te blijven bewegen.

Maar hoe zorg je er nou voor dat je dit met veel plezier kunt blijven doen?

Dan is het om te beginnen belangrijk dat je weet op welke manier je jouw keuzes maakt.

Je kiest namelijk nooit voor ‘optie A’ of ‘optie B’ (of optie C t/m Z..).
Je kiest voor wat jij inschat dat de gevolgen van de verschillende opties gaan zijn.

Als jij het bijvoorbeeld belangrijk vindt om zelfstandig je werk te kunnen uitvoeren, dan ga je altijd in de weerstand als er een voorstel komt dat in zich draagt dat jouw functioneren meer wordt gecontroleerd. En tegelijkertijd ga je – net zo vanzelfsprekend – graag mee met de ideeën die ervoor zorgen dat je meer zeggenschap over jouw eigen werk krijgt.

Dat hele proces van mogelijkheden inschatten en intuïtief besluiten waar je wel en niet achter staat, dat is een onbewust proces.
Je hebt dus helemaal niet in de gaten dat het zo gaat – laat staan dat je er invloed op kunt uitoefenen.

Terwijl je het best makkelijk kunt bijsturen.

Hoe je er achter komt wat jij nu eigenlijk zo belangrijk vindt dat je er de hele dag naar streeft en hoe je dit kunt inzetten om (nog) beter te functioneren, leer je tijdens onze masterclass ‘De magie van criteria’ op donderdag 2 april.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies