Dat kruispunt met dat huis

3 december 2020

Graag uw aandacht voor een kort fragment uit een waargebeurd gesprek:

‘Er ligt weer een auto in het water.’
– ‘Oh, waar?’
Geen idee, het ziet er wel bekend uit.’
*laat foto zien*
– ‘Ja, dat is daar, bij dat kruispunt met dat huis toch?’
‘Precies, zo ziet het er wel uit.’
– ‘Haha, zo random ook: overal staan huizen bij kruispunten..’
‘Haha, ja inderdaad. Maar ik snapte je wel, dat kruispunt aan het eindje zeg maar..’

Als je toevallig hier uit de buurt komt, dan zou het kunnen dat je weet welk kruispunt we bedoelen, maar zelfs dan is die kans vrij klein.

Laat staan als je meer dan twee dorpen verder bent opgegroeid, of onderweg op andere dingen let dan de aaibaarheid van de huizen langs de route, dan heb je (natuurlijk) totaal geen idee waar het over gaat.

Grote kans dat je dan net het verkeerde ‘kruispunt met een huis ernaast’ in je hoofd hebt, want daar zijn er nu eenmaal best wel een paar van.

Een spraakverwarring is dus gauw geboren 😉

Alleen dat is nog niet eens het ergste..

Want voor mij is het zó vanzelfsprekend dat ik dat ene kruispunt bedoel dat het niet eens in mij opkomt dat jij wellicht helemaal niet snapt wat ik zeg.

En als jij niet weet dat ik een speciale locatie bedoel, kom jij ook niet op het idee om te checken wat ik precies bedoel.

Terwijl er genoeg situaties zijn te bedenken waarin het wel cruciaal is dat je zeker weet dat jij en jouw gesprekspartner(s) hetzelfde bedoelen.

Als je opleverdata afspreekt.
Op het moment dat je jouw leverancier uitlegt wat je precies van ‘m verwacht.
Wanneer jouw klant vertelt waar hij naar op zoek is.
In de meeting waarin jullie de taken voor komende periode bespreken en verdelen.
.. bijvoorbeeld 🙂

De enige manier om dit soort spraakverwarringen te voorkomen, is door vragen te stellen die ervoor zorgen dat het helder en eenduidig wordt.

Door de kern boven water te krijgen en die zo duidelijk te maken dat ‘ie maar voor één uitleg vatbaar is, heeft iedereen hetzelfde ‘kruispunt’ in gedachten.

De zes vragen die je in jouw toolbox moet hebben om super snel en gemakkelijk tot die kern te komen, hebben we uitgelegd in onze online training Super Easy Doorvragen.

We vertellen je daarin ook op welke manier je jouw vragen kunt inleiden, waarmee je voor elkaar krijgt dat zelfs de meest vervelende vraag toch goed ontvangen wordt.

PS: die auto was trouwens heel ergens anders de sloot in geplonsd, dus hoe goed we ook zijn in cryptische omschrijvingen.. het herkennen van locaties kan nog wel wat verbetering gebruiken 😉

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies