Dan is het geen verrassing meer

24 september 2020

Vaak maakt het niet uit of je nou goede of slechte argumenten aandraagt; zo lang jouw retoriek maar aansprekend genoeg is, gaat jouw publiek moeiteloos met je mee.

Dat komt niet omdat mensen zo dom zijn dat ze slechte argumenten niet herkennen, maar omdat ze geen idee hebben wat ze er zelf eigenlijk van vinden of wat hun standpunt in de kwestie is en dan is het verdomd lastig om weerstand te bieden aan iemand die wél heel zeker is van zijn standpunt.

Dit komt omdat de meeste mensen veel te weinig aan zelfonderzoek doen.

Onderzoek heeft namelijk doorgaans als resultaat ‘meer kennis’ en dat geldt hetzelfde voor zelfonderzoek, al is het resultaat dan iets specifieker: meer zelfkennis.

Alleen, veel mensen blijken helemaal niet zo goed te weten wie ze deep down zijn of hoe ze zich in allerlei situaties echt voelen.

Te weinig zelfonderzoek heeft dus als problematisch gevolg dat er mensen te weinig zelfkennis hebben en daardoor onnodig makkelijk te beïnvloeden zijn.

Maar er komt nog een probleem bij dat wat mij betreft nóg schadelijker is: je kunt jezelf namelijk niet meer vertrouwen.

Want als jij niet weet hoe je in elkaar zit, wat je wel of niet goed kan, waar je enthousiast van wordt of welke taken juist het leven uit je lijken weg te zuigen.. als je al die dingen niet weet, dan is het elke keer weer een verrassing hoe je reageert en wat je presteert.

Nu zijn verrassingen ontzettend leuk als je, bijvoorbeeld, jarig bent of als vakantiebestemming, maar niet als ze betekenen dat je helemaal van de kaart kunt raken van één opmerking van een ander, vlak voordat je een Belangrijk Item moet bepreken met jouw team en je daar eigenlijk nog helemaal van moet bijkomen terwijl die vergadering ineens al begonnen is.

Dan is een verrassing geen ‘verrassing’ meer, maar is het een ‘risico’ geworden.

Nog erger: dat risico komt niet van buitenaf, maar het is jouw eigen systeem dat zo onvoorspelbaar reageert dat je niet kunt inschatten wat het gaat doen.

En als je zelf niet weet hoe je ergens op gaat reageren, dan kun je daar dus niet op vertrouwen – met andere woorden: kun je niet op jezelf vertrouwen.

Pas op het moment dat je heel goed weet hoe je in elkaar zit en wat er bij jou van binnen leeft – the good and the bad, dan is het geen enkel probleem meer om vol vertrouwen in jezelf de wereld door te wandelen.

Een mooie eerste stap om jezelf te leren kennen is het onderzoeken van jouw ‘gevoelige snaren’.

Dat zijn een soort blauwe plekken, maar dan mentaal, die net als een echte blauwe plek hartstikke zeer doet als iemand er op drukt.

Op het moment dat iemand dat doet, reageer jij in een reflex – want het doet pijn – veel heftiger dan nodig is, waardoor je je achteraf (een beetje) schaamt voor jouw reactie.

Hoe je die snaren in kaart brengt en wat het proces is dat je doorloopt om ze weer terug naar normaal te krijgen, dat is het onderwerp van onze masterclass volgende week.

Je kunt ‘m online meedoen, of je komt gezellig een dagje naar Naaldwijk – de keus is aan jou 🙂

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies