Cocktail, no jeans

28 november 2019

Begin van de week waren we bij de Entree Awards 2019.

Hadden we daar iets te zoeken?
Eigenlijk niet, nee.

Was het een goed feestje?
Jazeker wel.

Hadden we het willen missen?
Absoluut niet.

Niet in de laatste plaats vanwege de bijzonder prettige cocktails (zorg dat je in ergens je Kerstmenu plek maakt voor de Nespresso martini), maar ook omdat we het altijd heerlijk vinden om te ervaren hoe het er aan toe gaat in andere wereldjes.

In dit geval stonden we ineens tussen honderden horecahelden die zó goed zijn in wat ze doen, dat ze kans maken op één of meerdere awards.

Een moeilijk publiek om te serveren en de catering voor te doen.

Want al die mensen weten als geen ander hoe het werkt en wat écht lekker is, dan moet je wel iets in huis hebben om die tevreden te stellen.

Dat betekent: een geweldig goed georganiseerde avond.

Om die avond de ambiance mee te geven die bij zo’n groot evenement hoort, was er natuurlijk ook sprake van een dresscode.

Het idee is dan dat mensen zich daar aan houden, dat iedereen er netjes uitziet en dat je als award-winnende-horeca-ondernemer fantastisch op de foto’s terecht komt.

Op de uitnodiging stond – en ik citeer: ‘De dresscode is cocktail. Dus voor de heren een donker pak (no jeans) of smoking en voor de dames een feestelijke cocktailjurk.’

Wat mij betreft een buitengewoon legitieme reden om een hele nieuwe outfit bij elkaar te verzamelen.
Maar voor een aantal van de aanwezigen betekende het iets heel anders…

Al bij binnenkomst viel het op dat er een aantal mannen het jeans-verbod net andersom hadden opgevat en vanaf het middel naar beneden lekker casual waren.

Met jeans dus.

Soms zelfs inclusief vrolijk gekleurde sneakers met dertig centimeter zool.

Op ieder ander feestje vast een hele fancy look, maar op  zo’n gala en tussen alle smokings valt het een beetje uit de toon.

Dan sta je naast Ruben Nicolai met je spijkerbroek op hoog water.

Ziet er toch een beetje vreemd uit.

Dus, waarom zouden ze dat nou doen?
Dat komt doordat iedereen zijn eigen set van waarden en normen heeft en op basis daarvan besluiten we zo’n beetje alles.
Ook of we ons aan de dresscode houden of lekker artistiek iets heel anders aantrekken.

In de meeste gevallen passen we onze waarden en normen aan aan de context waarin we ons bevinden, maar soms niet.
Dan gebruiken we waarden en normen die niet passen in de context waarin we ons bevinden en dit is een heel universeel probleem.

Er zijn zo veel mensen die af en toe op hun collega’s reageren alsof ze de concurrent zijn – die een vraag willen stellen aan hun leidinggevende en dit aanpakken alsof ze hun vijand benaderen – die twijfelende klanten behandelen alsof het domme kinderen zijn – enzovoort, en zo verder.. ?

Eén van de dingen waar we je met coaching mee kunnen helpen, is het opruimen van jouw redenen om niet passende waarden en normen te blijven hanteren in situaties waar die helemaal niet horen.
Want zodra die reden verdwijnt, kun je weer flexibel reageren en je adequaat aanpassen aan de situatie.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies