Anticiperen op weerstanden

27 maart 2020

Gister hebben we gehad over het reageren op het werk van anderen, maar het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat jij degene bent die ergens over begint.

Omdat je een nieuw plan hebt uitgewerkt, of omdat het tijd is voor een nieuw project, of elke andere reden die jij hebt om je het over iets nieuws te gaan hebben.

Als je dat normaal gesproken gewend bent te doen als je die ander in levenden lijve voor je hebt staan, dan weet je ook dat je eigenlijk aan iedereen een ander verhaal vertelt.

Je gebruikt dan de informatie die je van de ander krijgt – gezichtsuitdrukking, houding, stemklank, etc. – om jouw boodschap aan te passen zodat ‘ie beter bij de ontvanger past.

In real life werkt dat ontzettend goed, maar als je jouw voorstel in een mailtje zit te typen, zie je niet hoe die ander reageert.

Tegelijkertijd kun je ook niet wachten tot ze hebben gereageerd, want dan zijn ze al lang afgehaakt.

Je moet dus op de één of andere manier er voor zorgen dat jouw eerste ronde direct zorgt dat ze aanhaken.

Wanneer je verder gaat op een bestaand plan, dan is de formule die je gebruikt de volgende:
1 – geef duidelijk aan wat jij vindt dat al heel goed is
2 – vertel op persoonlijke titel (!) wat jij denkt dat beter kan
3 – geef een uitvoerbare oplossing/tip/voorstel over hoe dit gedaan kan worden.

Op het moment dat je een hele nieuwe kant op wil, dan is het belangrijk om vanaf het begin in te spelen op de verschillende weerstanden die er kunnen bestaan bij de ander(en).

Twee veel voorkomende bezwaren zijn dat óf het probleem dat je wil oplossen niet bestaat, óf het probleem bestaat wel, maar het is niet groot genoeg om actie op te moeten ondernemen.

Deze twee weerstanden kun je al tackelen voor ze ontstaan, door in jouw ‘inleiding’ meteen duidelijk te maken waarom je vindt dat jouw voorstel (of opdracht, of plan, of …) nodig is om uit te gaan voeren en wat de (potentiële) schade is wanneer jullie het niet zouden doen.

Behalve deze weerstanden, kunnen er natuurlijk ook ‘gewone’ inhoudelijke bezwaren zijn waar je op in moet spelen, maar daar kunnen wij je helaas niet mee helpen ?

En daarmee zijn we ook aan het einde gekomen van deze reeks voor leidinggeven vanaf de keukentafel. Ondanks alles is dit voor ons allemaal een hele leerzame periode, dus blijf lekker binnen om nieuwe dingen te leren en blijf gezond!

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies