Als je jeuk hebt, moet je kriebelen

13 mei 2020

“Ron would like to apologise to everyone in Chapelton and Strathaven for causing last night’s power cut to over 700 homes!!”

Het kan iedereen overkomen.. je hebt een kriebeltje op een plek waar je net niet lekker bij kan en nu je het eenmaal hebt gevoeld, wordt het alleen maar erger.

Er is geen redden meer aan, kriebel wordt jeuk, en jeuk wordt JEUK NONDEJU!

In een wanhoopspoging zoek je een deurpost, de hoek van een kast of eigenlijk maakt het niet uit wat het is, als je er maar efkes lekker tegenaan kan schuren om terug te jeuken.

Dit overkwam Ron een paar dagen geleden ook.

Alleen is Ron geen mens maar een heule grote stier en was het geen deurpost, maar een elektriciteitspaal met een transformatorhuisje eraan.

Door zijn poging z’n kriebelende kont een lesje te leren, zaten ruim zevenhonderd huizen zonder stroom.

Gelukkig kon het dorp er om lachen en het is natuurlijk ook een stuk leuker nieuws dan de zoveelste coronastatistiek.

Desondanks zitten er natuurlijk wel gewoon vervelende consequenties aan het omstoten van een transformatorhuisje, want in al die zevenhonderd huizen wonen mensen die op zich hadden gerekend op elektriciteit en dat kapotte ding moet gemaakt worden.

Zo blijkt maar weer: een kleine actie kan nog voor grote problemen zorgen 😉

En daarvoor maakt het niet uit of je nou een stier in Schotland bent of een leidinggevende die – al dan niet vanuit huis – z’n best doet om alles in goede banen te leiden.

Want ook voor ons mensen gaat het op.
Als wij last hebben van iets kleins en we reageren dat af op iets of iemand anders, dan kunnen we nog wel eens onaangenaam verrast worden door de gevolgen die dat heeft.

Slecht geslapen en kortaf naar je collega? Dan kan het zomaar zijn dat het hele team de volgende keer wel drie keer nadenkt voordat ze je het hele verhaal vertellen.

Gestrest omdat je merkt dat je jouw eigen deadline niet gaat halen en daardoor vergeten dat je iemand ergens mee zou helpen? Dan bestaat de kans dat zij de volgende keer dat jij hulp nodig hebt ook ‘vergeten’ dat ze wat voor je zouden doen.

Of je voelt je in een meeting voor joker staan omdat iemand je aanspreekt op iets dat je had moeten doen, maar wat je niet is gelukt en je reageert daar emotioneler op dan je eigenlijk had gewild? Voor je het weet laat je daarmee bij alle aanwezigen de indruk achter dat je incapabel bent en daarbij ook niet eens jouw eigen verantwoordelijkheid neemt.

Dat dit zo werkt, komt omdat de buitenwereld het moet doen met jouw performance – de dingen die je aan de buitenkant laat zien – en geen idee heeft met wat er bij jou van binnen allemaal speelt.

Natuurlijk zijn we allemaal niet perfect en dat hoeft gelukkig ook helemaal niet, maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je onbedoeld meer schade aanricht terwijl je juist probeerde de schade te beperken.

De oplossing is heel simpel, maar voor veel mensen tegelijkertijd ook ontzettend moeilijk: wees open over wat er bij jou intern gebeurt.

Voel je je incompetent door wat iemand tegen je zegt – spreek dat uit.
Heb je slecht geslapen en merk je dat je daardoor knorriger bent dan normaal – begin daar uit jezelf over op het moment dat het gebeurt.
Geen tijd om iemand te helpen – vertel dat op het moment dat je merkt dat je het niet gaat halen.

Als je merkt dat je hier meer moeite mee hebt dan je had gedacht (of je komt erachter dat je vaak pas achteraf in de gaten hebt waarom je eerder op een vervelende manier reageerde).. kom eens langs voor een kennismakingsgesprek.

Je mag ook langskomen als je gewoon even toe bent aan een afspraak buitenshuis 😉

We houden ons vanzelfsprekend aan de richtlijnen.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies