Als ik dat had zien staan, was ik ook de andere kant op gerend

23 juli 2020

Een tijdje geleden vond ik ineens mijn oude laptop terug.

Ik wist wel dat ‘ie nog ergens moest zijn, maar ik had het ding al in geen jaren meer gezien en uit het oog was in dit geval toch ook wel uit het hart. We hebben het hier over de laptop die me heeft vergezeld in de laatste jaren van de middelbare school en het begin van de universiteit.

Toen ik ‘m aanzette, bleek al snel dat ‘oud’ een heel accurate omschrijving was en dat kwam voornamelijk door twee dingen.
Ten eerste stond er bij het opstarten heel aandoenlijk ‘Windows XP’ in het scherm – inclusief dat malle opstartmuziekje – en deed ‘ie er een goed kwartier over om uiteindelijk volledig aan te staan.
Ten tweede bleek Limewire er nog op te staan!
Voor de fatsoenlijke lezer: dat is een programma waar je, toen het nog een soort van mocht, alle muziek ter wereld mee kon downloaden. Een programma dat menig tiener er doorheen heeft gesleept.

Maar eigenlijk kwam ik voor iets heel anders..

De bedoeling was om al m’n universiteit-schrijfsels en gelezen artikelen, samenvattingen en leeslijsten over te zetten op m’n nieuwe lappie, zodat alles lekker overzichtelijk bij elkaar staat en we over dertig jaar nog heel hard kunnen lachen om de onzinnige dingen die mini-me aan haar docenten heeft laten lezen.

Gelukkig stonden al die dingen er ook nog op en het bleek een ware schatkamer te zijn.

Ik heb Nederlandse Taal en Cultuur gestudeerd (“Wat een zinloze studie, je kan toch al Nederlands praten?”) en dat bleek een schot in de roos, dus bij het zien van al die vakken die we hebben gevolgd, maakte mijn Neerlands hart een sprongetje.

Het enige dat ik nooit heb begrepen van die studie, waren de namen van de vakken. Je zou zeggen: met zo veel kennis over de mooiste taal ter wereld verzameld, zou je buitengewoon aansprekende teksten moeten kunnen schrijven.

Niet blijkt minder waar.

Een kleine greep uit de vakken die we kregen..
‘Analyse en interpretatie van proza en poëzie’
‘Taalverwantschap en taalverandering’
‘Aspecten moderne Nederlandse letterkunde’
‘Geschiedenis en praktijk van het taalkundig bedrijf’
En de ergste: ‘Transmissie en transformatie van cultuur in Europa en de Islamitische wereld 800 – 1700’

Nu was ik al vrij snel gegrepen door het vak en stoorde ik me totaal niet aan die titels. Maar als ik nu terugkijk, dan vind ik het steeds minder vreemd dat de studie grote problemen heeft met het vinden van voldoende eerstejaars.

Als ik dit soort vakken zou zien staan in een studiegids en ik had niet heel zeker geweten dat dit was wat ik wilde doen, dan was ik ook de andere kant op gerend naar iets wat leuk en hip klonk.

Zeker als mensen nog niet zo overtuigd zijn, kiezen ze op basis van hele oppervlakkige zaken – meer kennis hebben ze immers niet, dus ze moeten het doen met die paar regels tekst.

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor aanstaande studenten.

Elke keer dat iemand ‘ja’ of ‘nee’ moet zeggen tegen een idee, moet ‘ie het doen met dat kleine beetje informatie dat hij heeft gekregen van degene die het voorstel doet.

Als jij graag wil dat jouw team meegaat met jouw verandervoorstel, dan zal je ervoor moeten zorgen dat het zó aantrekkelijk klinkt dat ze er zin in krijgen.

Of als je wil dat jouw leidinggevende haar fiat geeft en jij bijscholing X kan gaan doen, dan moet je haar op de één of andere manier met jouw woorden zien over te halen.

En dan kom je niet weg met saaie, stoffige clichés en dooddoeners.

Je moet op de één of andere manier aan zien te sluiten bij de belevingswereld van de ander en daar jouw teksten op aanpassen, zodat het voor hen leuk wordt en ze graag ‘ja’ zeggen tegen jouw idee, plan of voorstel.

Hoe je dat doet – en nog veel meer – ga je leren in onze jaaropleiding Professional Business Communicator en we starten (mits corona het toelaat uiteraard) in oktober weer.

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies