Als ‘ie toen ineens in een pannekoek zou zijn veranderd…

27 augustus 2020

Een paar dagen geleden probeerde men in Brazilië een watertoren neer te halen door ‘m gecontroleerd te laten instorten.

Dat ging in het begin nog wel aardig, maar al heel snel besluit de toren in kwestie nog één laatste daad te willen verrichten en in plaats van netjes neer te gaan, rolde ‘ie zo hup op z’n kant een woonwijk in.

Het gevolg: een auto of vijf die in een mum van tijd transformeerden tot surfplank.

Als er één jaar is waarin niemand eigenlijk echt meer opkijkt van dit soort freak accidents is het natuurlijk wel 2020, maar dat maakt het natuurlijk niet minder rampzalig als het net jouw auto was die nu zo plat als een dubbeltje onder een of andere idiote watertoren ligt.

Ik bedoel, door de corona staat ook de mijne nu al een paar maanden stilletjes geparkeerd, maar tot een half jaar geleden zou ik m’n week niet doorgekomen zijn zonder m’n allerbeste autovriendje.

Als ‘ie toen ineens in een pannekoek zou zijn veranderd, dan denk ik niet dat ik daar per se heel rustig en relativerend op had gereageerd.

Op zich ook wel logisch natuurlijk, maar je hebt op zich niets aan zo’n heftige reactie. Zeker niet op het moment zelf. Het is dan veel slimmer om goede foto’s te maken van de situatie, om de juiste mensen te bellen, etc.

Wanneer er zoiets ‘groots’ gebeurt, is het zaak om de dingen te regelen die geregeld moeten worden – en dan kun je ’s avonds met een kop thee (of een borrel) op de bank de emoties even laten gaan.

Dan zou het lekker zijn als je een manier hebt om toch te kunnen functioneren op de manier die de situatie van je vraagt en niet overspoeld wordt door allerlei emotionele reacties.

Het kwaad is toch al geschied, daar gaat een halve (of hele) paniekaanval ook niets meer aan veranderen, dus liever dan redden wat er te redden valt en het voor jezelf zo snel mogelijk, zo goed mogelijk regelen, dan eerst drie uur trillend op de stoeprand voor je uit gaan zitten kijken.

In goed Nederlands noemen we die vaardigheid ‘state control’ en wij vinden ‘m zo belangrijk dat we er een hele module – dat zijn zo’n zestien lesuren – aan gewijd hebben in onze jaaropleiding.

Het gaat bij state control helemaal niet om het onderdrukken van emoties en het voor altijd handelen vanuit je hoofd, dat kan niet en dat is ook helemaal niet de bedoeling.

Waar het wél om gaat is dat je, op die momenten dat het nodig is, het vermogen hebt om zelf te bepalen hoe je met een situatie omgaat. Dat jij jouw emoties bestuurt, in plaats van dat jouw emoties jou besturen.

En daar word je geen onderkoelde robot van, maar iemand die in stressvolle situaties tóch kan functioneren en iemand die heel goed weet wat er bij ‘m vanbinnen leeft, zodat ‘ie daar op een gepaster moment voldoende ruimte aan kan geven.

Die jaaropleiding is de Professional Business Communicator en we starten in oktober weer met een nieuwe groep 🙂

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies