Al dat water had er niet moeten zijn

18 februari 2021

Soms kan het je zomaar gebeuren dat je heel logisch hebt beredeneerd hoe het zou moeten zitten, maar dat je daar geen steek verder mee komt.

Dat overkwam liefst vier mannen tegelijk afgelopen maandag.

Ze hadden te maken met een flinke lekkage die steeds erger werd en ze snapten er niets van.

Alle mogelijke oorzaken hadden ze uitgesloten: vloerverwarming? druk is goed, dus nee – aanvoerleidingen? dan had het eerder zichtbaar moeten zijn, dus nee – afvoerleidingen? getest, dus nee.

Al dat water had er dus niet moeten zijn.

Maar ja, het was er wel – in niet te ontkennen hoeveelheden – dus als een soort wanhoopsdaad werd besloten om op de meest natte plek dan maar de muur open te maken, in de hoop dat de oorzaak zich zou openbaren.

Na wat hakken en  breken, kwamen de leidingen langzaam maar zeker in zicht en werd duidelijk dat er ergens iets heel erg mis aan het gaan was.

Inmiddels stonden er vijf mannen naar het gat in de muur te kijken met elk zo hun eigen theorie over wat er aan de hand was.

Vier van de vijf waren heel druk bezig met elkaar uit te leggen hoe zij dachten dat het zat.

Eén van de heren was echter verdacht stil, die had z’n hoofd in het gat gestoken en was diep in gedachten.

Na een tijdje riep hij ineens: “Kom eens kijken, volgens mij heb ik het!”

De rest verzamelde zich weer rond het gat voor de onthulling.

“Kijk, hier zie je af en toe luchtbelletjes en als je goed luistert, dan hoor je een heel licht gesis. Kijk,en als je het gat even droogmaakt.. zie je, dan komt er hier water uit. En dat komt niet uit de mantel, want die gaat maar tot hier, dus dit water moet uit de leiding komen. Die leiding ziet er trouwens ook niet best uit, alsof ‘ie klem heeft gezeten ofzo, precies op de plek waar die druppels ontstaan. Dus ik denk, maar ik kan het net niet zien, dat er daar een klein gaatje moet zitten.”

En verdraaid, de stille kerel had gelijk: er zat een heel klein gaatje in de warmwaterleiding en toen ze dat stukje leiding hadden vervangen, bleef ineens het gat droog.

Hoe kan het nou dat hij de oorzaak wél had ontdekt en de rest niet? Ze hadden immers allemaal dezelfde informatie om zich op te baseren.

Dat komt doordat de rest als uitgangspunt nam was ze allemaal al dachten te weten: omdat de druk er al maanden op staat, kán het geen aanvoerleiding zijn, en omdat het water onder de vloer vandaan komt, kán het lek niet in de muur zitten.

Doordat ze allemaal van dit soort aannames en vooronderstellingen in hun hoofd hadden zitten, waren ze niet meer onbevangen aan het onderzoeken.

Ze hadden in hun hoofd al allerlei opties uitgesloten, waardoor ze daar ook geen aandacht meer aan hebben besteed.

Maar juist op de momenten dat zich iets onverwachts voordoet, heb je daarmee onomstotelijk bewijs van dat wat jij denkt dat waar is, dat dat helemaal niet per se waar hoeft te zijn.
Er zit dan ergens in jouw aannames of logica dus iets dat niet correct is en waardoor er iets is gebeurd dat je niet zag aankomen.

Dit zou er eigenlijk toe moeten leiden dat je jouw gedachtenbouwwerk – in ieder geval tijdelijk – opzij zet en met een open en onbevangen blik gaat zoeken en analyseren.

Jammer genoeg gebeurt dat in de praktijk niet zo vaak 😉

Als we denken te weten hoe het zit, dan zijn we daar nauwelijks vanaf te brengen, zelfs niet als dat ervoor zorgt dat we helemaal in de verwarring schieten omdat het niet zou moeten kunnen.

Vooroordelen, aannames, overtuigingen, logica – allemaal dingen die vaak enorm goed helpen en je veel tijd besparen, maar soms kunnen ze je ook enorm in de weg zitten en daarom zou je als professional in staat moeten zijn om jouw visie of mening aan de kant te schuiven, zodat je onbevooroordeeld kunt achterhalen wat er nu daadwerkelijk aan de hand is.

Eén van de centrale thema’s in onze jaaropleiding tot Professional Business Communicator is daarom precies dit: leren hoe je jouw vooringenomenheid als zodanig kunt herkennen en ‘m kunt uitschakelen op de momenten dat ‘ie je niet ondersteunt maar tegenwerkt en jouw performance nadelig beïnvloedt.

We starten eind maart weer met een nieuwe groep.

Alles natuurlijk netjes volgens de dan geldende coronaregels.
Het is ook vanwege die maatregelen dat we ook deze groep nog met een kleiner aantal deelnemers kunnen starten, dus zorg dat je op tijd jouw anderhalvemeterplaats reserveert 😉

vorige >>
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies