Achtpotige vriendjes

29 oktober 2021

Opgegroeid in een oud huis vol donkere hoekjes, weet ik niet beter dan dat er altijd en overal spinnen zijn.

Aan het plafond, achter het gordijn (op het gordijn ook trouwens), tussen de spijlen van de trapleuning, in je winterjas als die net uit z’n zomerstalling kwam; je hoefde niet heel erg je best te doen om er op elk willekeurig moment wel een paar te spotten.

Voor ons hoorde het er gewoon bij en ik heb er nooit bij stil gestaan dat dit misschien niet in elk huis zo is.

.. Tot ik pas ergens was waar er een heleboel achtpotige vriendjes in de raamkozijnen woonden. We hadden het er zo over en toen bleek dat ze daar zo veel last hebben van spinnen, omdat er te veel insecten zijn.

Die insecten zijn met zo velen, omdat er weer te weinig vogels zijn die die beesten op het menu hebben staan.

En die vogels, die blijven weg, omdat er nauwelijks bomen in de buurt staan waar ze in kunnen wonen.

Dat er in huis buitengewoon veel spinnen zijn, komt uiteindelijk dus doordat er vier straten verderop buiten geen bomen staan.

De uitkomst (die spinnen) komt voort uit een heel onverwachte oorzaak (geen bomen) die je eigenlijk ook helemaal niet zo in de gaten hebt.

Iets vergelijkbaars zit in ons gedrag: soms doen we gekke dingen en hebben we geen idee waar dat eigenlijk echt vandaan komt.

Dan denken we dat we lui zijn, terwijl dat helemaal niet het probleem is.

Of we denken dat we besluiteloos zijn, terwijl in andere situaties blijkt dat we prima in staat zijn snel te beslissen wat we willen en daar duidelijk over te zijn.

Als het zo is dat je af en toe (of iets vaker) merkt dat je moeilijker doet dan nodig is, dan kan het zomaar zijn dat hier een oorzaak voor is die je zelf niet zou verwachten.

Je wordt dan – onbewust – tegengehouden door de emotie angst.

Angst is een hele normale en nuttige emotie: je wordt er alert en oplettend van en het zorgt ervoor dat je je niet als een kip zonder kop in allerlei ellende stort.

Als er sprake is van een potentieel gevaarlijke situatie, dan is angst geweldig handig. Maar als dat niet zo is, als er helemaal geen dreiging is, dan wil je natuurlijk gewoon lekker kunnen doen waar je zin in hebt.

Want waar angst je beschermt en veilig houdt, zorgt het er ook voor dat je allerlei mogelijke kansen niet pakt en dat je minder avontuurlijk doet dan je wellicht zou willen.

Daar heb je namelijk een andere emotie voor nodig: moed.

Die twee – angst en moed – zijn elkaars tegenovergestelde en vullen elkaar aan.

Het is daarom belangrijk om allebei te hebben en ervoor te zorgen dat de één niet de overhand krijgt ten koste van de ander.

Je wil ze in balans krijgen én houden.

Nu is het over het algemeen zo dat we te veel last hebben van angst en daar wel wat extra lef bij kunnen gebruiken, en dat het andersom toch een stuk minder vaak voor problemen zorgt.

Dat is waarom onze masterclass aanstaande dinsdag ook niet focust op hoe je ‘angst’ meer zeggenschap geeft over wat je doet, maar je die dag juist het tegenovergestelde leert: hoe je jouw moed of durf vaker de regie geeft.

Dat is ook waarom die masterclass ‘Lef doet Leven’ heet en tot nu toe hebben zich alleen nog maar fijne en gezellig mensen aangemeld, dus je hoeft niet *bang* te zijn dat je bij een stel gekkies aansluit 😉

Wellicht tot dinsdag en in ieder geval een fijn weekend!

<< volgende
alle artikelen
vorige >>

Abonneer je op onze wekelijkse tips voor leidinggevenden. 

“Dank voor de wederom heerlijke e-mail.”

“Ik geniet van elke mail die ik van jullie krijg.”

Wij werken samen met onder meer:

Op deze website worden er cookies gebruikt voor het analyseren en verbeteren van het gebruik van de website. Accepteer Cookies